Nederland moet niet wachten op volgend drama, zegt stadionexpert Erwin Pakasi na instorten tribunedeel stadion NEC: 'KNVB moet alle stadions onderzoeken'

De vele Nederlandse voetbalstadions die eind jaren negentig en rond 2000 nieuw zijn gebouwd of gerenoveerd, zoals het stadion van NEC, zijn gebouwd door erkende bouwbedrijven en moeten nog decennia meekunnen. Waar bij de constructies mogelijk geen rekening mee is gehouden, is veranderend supportersgedrag. Dat zegt de Nederlandse stadion-expert Erwin Pakasi.

Supporters Vitesse vallen naar beneden bij instorten tribune NEC

Supporters Vitesse vallen naar beneden bij instorten tribune NEC ANP

De Barendrechter volgt wereldwijd de ontwikkelingen in stadionbouw en heeft een goed beeld van de stadions in eigen land. „Wat we vroeger zelden of nooit zagen, is dat massale springen op één ritme. Je verwacht niet dat als er op een tribune zo gesprongen wordt, dat dan de betonnen balken breken. Dit is reden om de dynamische belasting van statische constructies als betonnen tribunes en stadions snel tegen het licht te houden”, zegt Pakasi, die zegt wel geschrokken te zijn van het drama in Nijmegen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's