Nederland topnatie in de atletiek. Zesde plek in medaillespiegel Olympische Spiegel

Sifan Hassan komt over de finish van de finale 10.000 meter. Foto: ANP

Nederland kan zich na de Olympische Spelen gerust een topnatie in de atletiek noemen. De equipe eindigde met acht medailles als zesde in de medaillespiegel in Tokio.

Nederland was goed voor twee keer goud (Sifan Hassan op 5000 en 10.000 meter), drie keer zilver (Anouk Vetter op de zevenkamp, Abdi Nageeye op de marathon en de mannen 4x400 estafette) en drie keer brons (Hassan op de 1500 meter, Emma Oosterwegel op de zevenkamp en Femke Bol op de 400 meter horden).

Grootmacht Verenigde Staten veroverde de meest atletiekmedailles: in totaal 26 (zeven goud, twaalf zilver, zeven brons). Italië eindigde verrassend als tweede met vijf keer goud. Kenia vergaarde tien medailles (vier goud, vier zilver en twee brons).

Traditioneel grote atletieklanden achter Nederland

De EK indoor in maart in Polen waren al de voorbode van een ongekende oogst in Tokio. Met vier gouden, een zilveren en twee bronzen medailles eindigde de ploeg toen zelfs bovenaan in de medaillestand.

Traditioneel grote atletieklanden als Groot-Brittannië en Duitsland eindigden toen achter Nederland en dat was op de Spelen in Tokio ook het geval. De Britten scoorden zes medailles, de Duitsers slechts drie.

Nieuws

Meest gelezen

menu