Nederlanders ook de sterksten op het EK sprint in Heerenveen met goud voor Jutta Leerdam en Thomas Krol

Het was Nederland ‘boppe’ in Thialf in Heerenveen, want ook de beide EK-sprinttitels gingen met Jutta Leerdam en Thomas Krol naar twee Nederlanders.

Jutta Leerdam kan op zondag het ijs weer goed raken met haar slagen.

Jutta Leerdam kan op zondag het ijs weer goed raken met haar slagen. Foto Vincent Jannink

Door de afsluitende 1000 meter in 1.14,00 minuten te winnen, deelde Jutta Leerdam van team Worldstream aan haar concurrenten een mokerslag uit. De 22-jarige steeg van de derde naar de eerste plek en won haar eerste Europese titel. Daarmee maakte ze haar favorietenrol waar, maar daar het na dag één, toen het schaatsen niet goed ging, nog niet naaruit gezien. Al bleef de titel ook toen binnen handbereik.

Leerdam zei dat ze zaterdag met een paar slordige races met de nodige foutjes niet helemaal zichzelf was. Op zondag was dat wel het geval. ,,Ik heb eindelijk lekker kunnen rijden en zat lekker in mijn kracht. Het was een wereld van verschil met zaterdag toen het ijs voor mij te hard was. Ik raakte het ijs toen niet goed en had een paar missers. Ik was nu inderdaad beter geconcentreerd, maar het kwam toch voornamelijk door het ijs. Ik had nu wel meteen de juiste druk. Want als dat niet goed voelt, dan ben ik van slag. Vandaag ging het allemaal weer naar wens, al had ik nog wel een hapering hier en daar. Voor de WK afstanden komende maand weet ik nu echter dat ik snelheid en vertrouwen genoeg heb’’, zei de studente commerciële economie aan de Hanzehogeschool Groningen.

Jorien ter Mors

In de laatste rit van de sprintvierkamp konden haar concurrenten Angelina Golikova (1.15,66) en Femke Kok (1.15,12) niet bij haar snelle tijd in de buurt komen. De Russin Angelina Golikova won EK-zilver en de derde plek in de eindstand was voor debutante Kok.

Jorien ter Mors van Team IKO van de Groningse broers Martin en Erwin ten Hove eindigde als vierde in het eindklassement. De olympisch kampioene op de 1000 meter reed zondag achter De Jong de tweede tijd (1.14,46). Het podium bleef buiten bereik, maar daar had Ter Mors geen problemen mee. ,,Het is lang geleden dat mijn rondjes zo lekker liepen. Maar mijn voornaamste doel is om nu stappen te maken richting het WK afstanden. Daar ligt mijn focus op.’’

Bij de mannen pakte Thomas Krol (Jumbo-Visma) zijn eerste EK-sprinttitel. De 28-jarige won in Thialf ook de tweede rit op de 1000 meter in een tijd van 1.08,02. Zijn ploeggenoot Hein Otterspeer behield dankzij de vierde tijd (1.09,08) de tweede plek in het eindklassement. De Duitser Joel Dufter, die op de afsluitende 1000 meter de derde tijd reed (1.08,93), won het brons.

Krol reed in Heerenveen een sterk toernooi met een persoonlijk record op de 500 meter (vierde in 34,90) en winst op de eerste 1000 meter met ruim verschil in 1.07,49. Na zijn tweede 500 meter (achtste in 35,80) deelde hij op de afsluitende tweede 1000 meter vervolgens de genadeklap uit.

Veel voldoening

,,Dit geeft echt heel veel voldoening”, zei Krol. ,,Ik vind het rijden van een sprinttoernooi echt lastig. De 500 meter blijft voor mij een spannende afstand. Maar ik heb tijdens dit toernooi inderdaad amper fouten gemaakt. Zelfs een dikke braam op mijn ijzer tijdens de tweede 500 meter heeft me niet uit balans kunnen brengen. Toen ik dat onderweg voelde, heb ik mijn race rustig voltooid. Het was een ongelooflijk mooi en leerzaam weekeinde voor mij.”

Krol was vooraf een outsider voor de Europese titel. ,,Ik zag het als een extraatje om hier te mogen starten. Ik had in mijn stoutste dromen niet durven denken dat ik de Europese titel zou winnen.”

Tweevoudig Europees kampioen Kai Verbij schakelde zichzelf uit voor titelverdediging. Hij prikte op de 500 meter met een schaatspunt in het ijs en ging onderuit. ,,Dit is zo balen. Ik val niet zo vaak, maar het kan de beste overkomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu