Nederlandse vier volgens boekje naar finale WK, met onder anderen Gyas-roeister Marloes Oldenburg

Roeister Marloes Oldenburg (midden) in actie tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Luzern. Foto: Merijn Soeters

Alle zes Nederlandse boten die donderdag hun halve finale roeiden zijn door naar de eindstrijd bij de wereldkampioenschappen roeien in Tsjechië.

Volgens het boekje spoot de vrouwen vierzonder met de Groningse Gyas-roeister Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Mijntje Drenth, Tinka Offereins bij de start weg. Halverwege de race leidde de boot met de Gyas-roeister met een bootlengte voor de rest van het veld dat aangevoerd werd door Australië. De Roemenen kwamen in de eindsprint dichterbij, maar het verschil met de Nederlandse boot was te groot om nog echt gevaarlijk te worden. Nederland won in 6:44.10. De Roemenen finishten als tweede 0,3 seconden voor de Australiërs. In de andere halve finale wonnen de Britten in een snellere tijd (6:38.89). De Britten hadden met name een sterkere tweede helft in hun race dan de Nederlanders.

De vrouwen tweezonder met Ymkje Clevering en Veronique Meester kon de Roemeense aanval in de laatste meters niet afslaan en finishten als tweede (7:12.75), 1.71 seconden achter de Roemenen. ,,Het was nog niet de perfecte race, maar we hebben wel de aansluiting’’, reageerde Clevering. De strijd voor de medailles zal met name tussen Nederland, Roemenie en Nieuw-Zeeland, dat de andere halve finale won, gaan. Waarbij Nieuw-Zeeland als regerend olympisch- en wereldkampioenschap favoriet is voor de titel.

Niet helemaal perfect was ook de race van de vrouwen dubbelvier met Ilse Kolkman van Aegir uit Groningen, Nika Vos, Tessa Dullemans en Bente Paulis. Het viertal kwam samen met de Britten snel uit de start, maar het verval in snelheid was in het vervolg van de race te groot. Groot-Brittannië won met groot verschil, Australië was in de eindsprint net iets sneller en werd tweede met een neuslengte verschil met de boot met de Aegir-roeister die derde werd en daarmee ook door is naar de finale.

Ook de mannen vierzonder, vrouwen dubbeltwee en lichtgewicht roeister Martine Veldhuis plaatsen zich voor de finale. Morgen zijn de andere halve finales met onder andere Aegir-skiffeur Melvin Twellaar.

Nieuws

menu