Tour de France: Niemand kan Roglic volgen, ook Dumoulin niet

Met zijn eerste ritzege in deze Tour liet Primoz Roglic er geen misverstand over bestaan: hij is topfavoriet voor de Tourzege. En de nummer één van zijn ploeg, want Tom Dumoulin vertoonde in de finale wat barstjes.

Primoz Roglic passeert juichend de finishstreep.

Primoz Roglic passeert juichend de finishstreep. Foto: AFP

Twee kilometer verder ligt de finishstreep al en sinds de weg omhoog loopt, is Primoz Roglic niet van de eerste rijen weggeweest. Nu besluit hij zich toch eventjes te laten zakken.

Terwijl Wout van Aert vooraan de andere klassementsrenners naar adem doet happen, neemt Roglic poolshoogte bij Tom Dumoulin. Kopmannen onder elkaar. ,,Hij wilde even kijken hoe ik was. Ik zei dat ik niet goed was, maar we zijn hier om de Tour te winnen. Niet om iedereen te vriend te houden. Ik was wel even bang dat ik eraf moest, maar gelukkig kon ik net aanhaken. Op dit moment is Primoz gewoon geweldig.”

Verhoudingen zijn kristalhelder

Na de eerste aankomst bergop in deze Tour in het skioord Orcières-Merlette zijn de verhoudingen kristalhelder. Niet alleen tussen de favorieten, ook binnen de ploeg van Jumbo-Visma. Roglic omarmt zijn status als topfavoriet en onderstreept die met een eindsprint die alle klassementsrenners doet verbleken. Ploeggenoot Dumoulin heeft net als Egan Bernal, Thibaut Pinot en Nairo Quintana het nakijken. Ze prijzen zich gelukkig dat ze amper tijd verliezen op Roglic, die genoegen neemt met tien bonificatieseconden die bij de etappewinst horen.

Al het hele jaar wordt Roglic door zijn ploeg, en ook door Dumoulin, naar voren geschoven als de nummer één. Op het eerste moment dat het er echt om gaat laat hij zien waarom. Roglic heeft patent op tijdwinst pakken in de laatste kilometer en zet de concurrentie zo steeds verder op achterstand. Tegelijkertijd houdt hij Dumoulin het liefst zo lang als het kan, zo dicht mogelijk bij zich. ,,We moeten doorgaan zoals we zijn gestart. Zo lang mogelijk moeten we met z’n tweeën zo hoog mogelijk in het klassement blijven. Dat plan blijven we volgen.”

Het mislopen van de gele trui op een handvol seconden voelt voor Roglic nauwelijks als een gemis. ,,Het maakt me niet zoveel uit. Het was een leuke dag. We zijn allemaal veilig gebleven, dus er is alleen maar goed nieuws.” Want Roglic, en met hem de hele Jumbo-ploeg, zit zo vroeg in de Tour nog niet te wachten op de verantwoordelijkheid die bij de leiderstrui komt kijken.

Strategie

Het klinkt onwerkelijk, maar dat Julian Alaphilippe meesprint en het geel houdt, voelt voor het Nederlandse team als een tweede succes. De strategie van Jumbo was om alleen voor de ritzege te gaan als dat niet te veel energie zou kosten, vertelt Dumoulin. ,,Het hoefde niet vandaag en we zouden er zeker niet de hele dag voor zijn gaan achtervolgen. Maar als het bij elkaar is en we hebben een kans om die rit te winnen, waarom niet? En Alaphilippe houdt het geel. De ritoverwinning en het geel juist niet pakken is op dit moment echt gewoon geweldig.”

Als vooraf al twijfel bestond over hoe goed Roglic deze Tour zou zijn, dan had dat te maken met zijn val in Critérium du Dauphiné twee weken terug. Dumoulin: ,,Maar hij heeft zijn Dauphiné-benen nog steeds. Daar hadden we geen vrees voor, maar hij heeft het wel een paar dagen lastig gehad na zijn val in Dauphiné. Hij is er weer, en dat is alleen maar mooi.”

Roglic in de Tour is dezelfde Roglic als die van vorig jaar en eerder dit seizoen. En dus rijdt hij voor winst. Ook Bernal heeft gezien dat de zegehonger van Roglic niet te stillen is. ,,Het is nooit goed als andere klassementsrenners seconden pakken, maar we moeten geduldig zijn.” Net als de afgelopen dagen wijst Bernal op de slotweek. ,,We moeten zo fris mogelijk de derde week halen, zonder te veel tijdverlies.’’

Roglic is erop berekend dat Ineos zich de komende weken nog zal laten zien. ,,Het is nog maar de start van de Tour, pas etappe vier. Ik ben aan het terugkomen na de val en voel me elke dag beter worden. Het is nog niet hetzelfde, maar op tweede dag kreeg ik al de bevestiging dat ik goed ben. Ik kan nog steeds fietsen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu