Nieuwe sponsor van schaatsteam IKO blijft nog even geheim, op NK allround komt goed doel KiKa op het beenlogo

Jorien ter Mors van Team IKO. De naam van de nieuwe sponsor staat dit weekeinde nog niet op het schaatspak van haar en haar ploeggenoten Foto: ANPVincent Jannink

Schaatsteam IKO heeft een nieuwe sponsor, maar opmerkelijk genoeg eist de partij waarmee vorige week een contract werd ondertekend vooralsnog geen – doorgaans zeer gewilde – beenlogo’s op.

Dit weekeinde bij het NK allround rijden schaatsers als Jorien ter Mors en Jan Blokhuijsen hun rondjes met een embleem van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). ,,Het was niet makkelijk om in coronatijd een sponsor te vinden. Als het dan tóch lukt, kun je zeggen: ‘Er is een NK, meteen alle sponsors op het pak, hartstikke leuk’. Maar zo ging het dus niet”, zegt Martin ten Hove, die samen met zijn broer Erwin trainer en oprichter van het team is.

KiKa

De sponsor, die volgend seizoen wel naast IKO op het schaatspak komt te staan, wordt pas rond april bekendgemaakt. ,,Het is een nieuwe sponsor in de schaatssport, een van allure. Zij willen wel alvast ons netwerk aan sponsoren gebruiken, onze businessclub. Maar ze willen de samenwerking naar buiten toe in een keer goed lanceren en nemen daar ook een marketingbureau voor in de hand. Nu nog snel die logo’s vullen zou overhaast zijn. Prima natuurlijk, maar wat doe je dan met een leeg been?”, zegt Ten Hove. ,,Daarop kwamen zij zelf met het idee van een goed doel, met KiKa als een van de suggesties. Toen keken mijn broer en ik elkaar direct aan van: dat moet ‘m zijn.”

Ter Mors werd in een redelijk vroeg stadium ingelicht over de plannen. Haar vader overleed in 2013 aan kanker. ,,Daarom hebben we haar gevraagd van: ‘Zou je het fijn vinden, of juist vervelend om met een stichting die zich inzet tegen kanker naar buiten te komen en daaraan herinnerd te worden?’ Ze zij gelijk: ‘Nee, juist goed als we ons inzetten voor dit soort initiatieven.’”

Diezelfde opvatting geldt voor de twee broers. Martin ten Hove: ,,Bij een van mijn beste vrienden overleed zijn zoontje van vijf heel plotseling. Niet door kanker, maar een hersenbloeding, maar dan merk je van dichtbij hoe heftig zoiets is voor een gezin.”

Extra mooi

Erwin ten Hove: ,,Mijn beste maatje verloor vorig jaar zijn anderhalf jarig dochtertje aan kanker. Ook nog eens precies toen wij in hun woonplaats Maastricht op trainingskamp waren. Zij zijn sindsdien vaak druk met KiKa-runs en andere manieren om iets te doen tegen kanker, terwijl ik meestal niet mee kan doen door het schaatsen. Dat ik zo wel iets kan doen, is alleen maar extra mooi. Hij vindt het ook fantastisch, voor wat het waard is; voor ons in ieder geval heel veel.”

Voor KiKa komt de samenwerking op een extra goed moment. De stichting is al jaren met een sponsortocht verbonden aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk, maar door de coronapandemie is de editie van komend jaar afgelast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu