Nieuwe verdachte betaling bij WK Duitsland

Nieuwe verdachte betaling bij WK Duitsland ANP

Het Duitse comité dat het WK voetbal van 2006 binnenhaalde heeft meerdere verdachte betalingen gedaan. Of daarmee stemmen zijn gekocht om het toernooi te krijgen, is vooralsnog niet bewezen. Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoek dat vrijdag werd gepresenteerd.

Volgens onderzoeksbureau Freshfields werden zeker twee keer miljoenen overgeboekt van een rekening van comité-voorzitter Franz Beckenbauer naar een Zwitsers advocatenkantoor. Ongeveer 6,7 miljoen euro kwam via dat kantoor terecht op een rekening van een bedrijf uit Qatar. Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed Bin Hammam, die nu levenslang geschorst is bij de FIFA vanwege omkoping. Het vermoeden is dat hij het geld heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van Sepp Blatter bij de FIFA-verkiezing van 2002. Bin Hammam ontkent het geld te hebben gekregen.

In 2000 kreeg Duitsland met twaalf stemmen tegen elf het WK toegewezen, ten koste van Zuid-Afrika. De onderzoekers kunnen niet bewijzen, maar ook niet uitsluiten dat het WK is gekocht. Niet iedereen die ze wilden spreken, werkte mee aan het onderzoek. Blatter bijvoorbeeld gaf niet thuis.

Der Spiegel

De zaak kwam vorig jaar aan het licht dankzij het blad Der Spiegel. Die onthulde dat er 6,7 miljoen euro door Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus was geleend aan de Duitse voetbalbond DFB. Onduidelijk was waar dat bedrag voor was gebruikt en waar het geld was gebleven. De onderzoekers hebben die vraag maar deels kunnen beantwoorden. Bovendien zijn er vragen bijgekomen rondom Beckenbauer en zijn rol in het geheel.

Nieuws

Meest gelezen

menu