Nikolai Laursen enige lichtpuntje bij vermoeid ogend FC Emmen, 5-2 nederlaag tegen SC Cambuur

Simon Tibbling debuteerde vrijdagavond bij FC Emmen. Foto: Henk Jan Dijks

FC Emmen verloor vrijdagavond het eerste oefenduel van de voorbereiding met grote cijfers van SC Cambuur. Op een hete Meerdijk werd het 2-5 voor de Friezen.

Trainer Dick Lukkien haalde afgelopen week de zweep er flink over tijdens het trainingskamp van FC Emmen in Delden. Dat was de selectie aan te zien. Op De Oude Meerdijk hadden de Drenten in de eerste helft weinig in te brengen tegen SC Cambuur, dat bij rust al met 2-0 leidde door twee treffers van Robert Muhren.

Er waren verzachtende omstandigheden aan te voeren voor FC Emmen, meer dan alleen de vermoeienissen van een week hard trainen in Twente. Het oefenduel in stadion De Oude Meerdijk was voor de thuisclub de eerste testcase van de voorbereiding, terwijl Cambuur met PEC Zwolle (2-0 zege) en Harkemase Boys (4-1 overwinning) al twee wedstrijden in de benen had. De Keuken Kampioen Divisie begint twee weken eerder dan de eredivisie, vandaar dat de Friezen al iets verder zijn.

Fantasie-opstellingen

Lukkien toverde voor beide helften twee fantasie-opstellingen uit de hoge hoed, terwijl Cambuur-trainer Henk de Jong een basisformatie het kunstgras opstuurde. In de eerste helft kregen de duizend aanwezigen op de hete rode en witte kuipjes onder meer de nieuwkomers Benko Sabani en Sekou Sidibe te zien. De 19-jarige Sidibe is een Belg met Ivoriaanse roots die uit de jeugdopleiding van PSV afkomstig is. In 2017 werd hij nog verkozen tot Eindhovens sporttalent van het jaar, maar de Belgisch jeugdinternational wist de stap naar het eerste elftal niet te maken. Sabani is een 20-jarige verdedigende middenvelder die afkomstig is van Borussia Mönchengladbach.

Meer in het oog springend waren misschien wel de rentrees van Anco Jansen en Nick Bakker. Bakker scheurde vorig seizoen zijn kruisbanden en lag er bijna een jaar uit. Hij was voor het eerst weer van de partij in een wedstrijd. Anco Jansen maakte tussendoor nog wel wat minuutjes, maar kreeg tegen de Friezen voor het eerst weer een basisplaats toebedeeld. Ook droeg de Zwollenaar als vanouds weer de aanvoerdersband.

Verdedigend kwetsbaar

FC Emmen toonde zich verdedigend kwetsbaar tegen SC Cambuur. De Leeuwarders liepen zowel in de eerste als in de tweede helft met speels gemak door de Drentse defensie heen. Ook al was het dan een potje om des keizers baard, de vele tegendoelpunten brachten FC Emmen in de tweede helft toch een beetje in verlegenheid toen het kort voor tijd zelfs 1-5 werd. De wedstrijd was live op tv te zien en ook de duizend toeschouwers die de hitte trotseerden om de Drentse voetbaltrots in actie te zien hadden op meer gerekend.

De enige die in de tweede helft twee keer voor een opleving zorgde was Nikolai Laursen. De Deen, die ook het laatste doelpunt maakte voor de Drenten in het vorige seizoen tegen VVV-Venlo, schoot eerst een vrije trap fraai binnen. Vlak voor tijd was het nog een keer raak toen hij een lange bal over Cambuur-keeper Sonny Stevens wipte.

Daar stond tegenover dat FC Emmen met het vroeg uitvallen van de Peruaanse aanvaller Sergio Pena ook een flinke tegenvaller te verwerken kreeg. De aanvaller leek de kleedkamer in te gaan met een hamstringsblessure. Zaterdag moet hij zich in het ziekenhuis melden voor een echo.

Volgende week dinsdag oefent FC Emmen opnieuw, dan is op De Oude Meerdijk FC Groningen de tegenstander.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu