Coach Otten kan er nog lang niet gerust op zijn bij Donar: 'Zo willen we niet voor de dag komen voor onze eigen fans'

Donars spelverdeler Jimmy Gavin wordt op de huid gezeten door Tim Hoeve, de Groninger in Friese dienst. Foto: Jan Kanning

De basketballers van Donar wonnen voor de derde keer in een week tijd van Aris Leeuwarden. Toch kon de 81-69 zege niet verhullen dat er nog steeds veel werk aan de winkel is voor coach Matthew Otten.

Nog even en Donar begint voor het eerst in de historie aan een Belgisch-Nederlandse competitie. De Groningse basketballers zullen het in het tweede deel van het seizoen opnemen tegen de vier beste Nederlandse clubs en hun vijf Belgische equivalenten, die samen de grensoverschrijdende Elite Gold gaan vormen. De competitie van de zuiderburen, met tegenstanders als Oostende, Antwerpen, Mons en Mechelen, staat van oudsher hoger aangeschreven dan de Nederlandse.

De tegenstand zal elke wedstrijd van een hoger niveau zijn dan Aris Leeuwarden, de club waar Donar in een week tijd met 91-58. 80-70 en 81-69 van won. De eerste twee uitslagen waren wedstrijden in het kader van de beker en bezorgden de Groningers een plek in de bekerfinale, die op 20 maart in Martiniplaza plaatsvindt tegen Den Bosch.

Toch weer door de hoeven

De laatste overwinning was de competitiezege van woensdagavond, waarin Donar na een energiek begin in het vierde kwart toch weer door de hoeven zakte. Het baarde coach Matthew Otten zorgen. ,,Het is duidelijk dat we nog steeds veel lessen kunnen trekken uit de wedstrijden, ook uit deze laatste tegen Leeuwarden. We zullen moeten leren om consistent te blijven gedurende een hele wedstrijd. We bouwden in de eerste helft een voorsprong op van 18 punten en we laten Aris vervolgens in onze eigen hal en voor ons eigen publiek weer terugkomen. Dat is onacceptabel en dat stemt me zeker niet vrolijk.’’

Donar begon nog prima aan de klus en liep aan de hand van driepunters van Jimmy Gavin en Amanze Egekeze uit naar een 19-8 tussenstand na het eerste kwart. In de tweede periode werd het verschil alleen maar groter tegen het in die fase zeer moeizaam opererende Aris, dat er nauwelijks een bal in kreeg. Dat had niet alleen met het ontbrekende richtingsgevoel van de Friezen te maken, Donar verdedigde ook intens in de eerste helft.

Eclatante monsterzege?

Het ging zelfs zo gemakkelijk dat Donte Ingram Martiniplaza bij 34-13 even wakker moest schudden met een venijnige doordunk. In de rust kon Donar in een zetel naar de kleedkamer. Niets leek de Groningse basketballers in de weg te staan om eens ouderwets een eclatante monsterscore op de borden te zetten, totdat het toch allemaal weer inzakte aan de zijde van de thuisclub. De concentratie nam af, de intensiteit ook en Aris kreeg meer tijd om met scherp te schieten.

De achterstand werd in het derde kwart al teruggebracht tot 14 punten (56-42) en in de vierde periode werd het bij 77-69 na een driepunter van de Friese Amerikaan George Brock zelfs nog even penibel. Uiteindelijk hield Donar het hoofd koel. Maar zoals gezegd, geruststellend was het allemaal zeker niet.

In de spiegel kijken

,,We zullen in de spiegel moeten kijken’’, sprak Otten na afloop. ,,Er vloeit nu geen bloed uit, maar juist hier in Martiniplaza willen we een statement maken. We worden beter, maar het is nog niet zoals we voor de dag willen komen voor onze eigen fans.’’ Otten wilde niets weten van verzadiging bij zijn mannen omdat het al de derde wedstrijd in een week was tegen Aris of omdat plaatsing voor de Elite Gold al lang een feit is. ,,We zijn professionals. Elke keer als je hier in Groningen de vloer opstapt, moet dat een zegen voor je zijn. Dus nee, dat hoop ik niet.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu