Nummer 14 scoort, maar dat is logisch

Voor aanvang van de wedstrijd WVV - Hoogezand in de eerste klasse zondag wordt zaterdagavond een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Johan Cruijff. FOTO JAN KANNING

Amateurclubs staan het afgelopen weekeinde massaal stil bij het overlijden van Johan Cruijff. Ook in Noord-Nederland.

De regen klettert maandag hard naar beneden om twee uur in Siddeburen. In de derde klasse C speelt de plaatselijke VV tegen FC Lewenborg. De vlaggen, halfstok uiteraard, staan strak door de wind. De spelers op het veld staan op de bekende manier opgesteld voor de minuut stilte: met z’n allen rond de middencirkel. ‘Gewoon’ een respectvolle minuut stilte voor Neerlands grootste voetballer ooit, zoals op alle noordelijke amateurvelden.

Dan, de blik naar links. Naar de dug-out van FC Lewenborg. Daar waar de minuut stilte een extra tintje krijgt. Trainer Jouad Boufarra heeft iedereen de regen ingestuurd. De technische staf en alle wisselspelers staan een minuut lang stil in de stromende regen, terwijl twee meter achter hen een droge plek is om te staan. Maar daar staan ze dus niet. Een klein, maar prachtig eerbetoon van Boufarra.

2 keer nummer 14

Op het veld staan twee nummers veertien in de basis. In de tweede helft scoort Bjorn Puister, de nummer veertien van Siddeburen, maar dat is logisch.

Die scène uit VV Siddeburen-FC Lewenborg is slechts een fragment van wat zich afgelopen weekeinde afspeelt op de Nederlandse amateurvoetbalvelden. De KNVB heeft alle amateurclubs in een e-mail opgeroepen om stil te staan bij het overlijden van Johan Cruijff.

‘Het overlijden van Cruijff is een groot verlies voor het Nederlandse voetbal’, schrijft de KNVB, die de suggestie doet om dat eerbetoon te laten bestaan uit een minuut stilte. Ook vraagt de bond om de Nederlandse vlaggen halfstok te hangen op de sportparken.

Ook WVV besteedt er ruimschoots aandacht aan. De club uit Winschoten heeft dan ook een speciale band met Cruijff: Jan Mulder, Klaas Nuninga en Arie Haan hebben alle drie een verleden bij de roodzwarten en allen speelden met ‘Nummer 14’ samen bij Ajax en het Nederlands Elftal.

Johan Cruijff is tweemaal te gast geweest bij de Winschoters: eerst als voetballer van Ajax, dat een oefenwedstrijd speelt tegen WVV, en later als coach van FC Barcelona.

Ook elkers nummer 14

Het blijft overigens niet beperkt tot voetbal: bij de Paasronde van Ureterp krijgt Paul de Haan (foto links) het rugnummer ‘14’ opgespeld. ,,Als ik win, wijs ik met m’n vingers naar boven’’, belooft de wielrenner uit Meedhuizen plechtig. Hij wint niet. Dat doet Stefan Poutsma uit Peize. Met rugnummer 33. De Haan wordt zevende.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu