Oeuvreprijs voor stayer Bob de Jong

Oeuvreprijs voor stayer Bob de Jong ANP

De 39-jarige stayer Bob de Jong heeft zaterdag in Heerenveen de oeuvreprijs van de Nederlandse schaatsbond KNSB in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg de prestigieuze onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de schaatssport. De geboren Leimuidenaar nam onlangs afscheid als schaatser op het hoogste niveau na een indrukwekkende loopbaan van ruim twintig jaar. Daarin won hij onder meer vier olympische medailles (goud, zilver en twee keer brons) en zeven wereldtitels.

Het is pas de derde keer dat de KNSB de oeuvreprijs heeft uitgereikt. Ard Schenk en Sjoukje Dijkstra kregen negen jaar geleden als eerste grootheden deze bijzondere onderscheiding.

De schaatsbond reikte dit weekeinde bij de finale van de wereldbeker in Thialf nog meer onderscheidingen uit aan afzwaaiende schaatsers. Margot Boer ontving voor haar erelijst, waarbij twee bronzen medailles op de 500 en 1000 meter tijdens de Winterspelen van Sotsji het meest opvallen, de 'Blijk van Erkenning'. De Zuid-Hollandse sprintster kreeg een bijbehorend bronzen beeld overhandigd.

Diane Valkenburg, Wouter olde Heuvel, Stefan Groothuis en Jan Maarten Heideman kregen de gouden waarderingsspeld van de KNSB voor hun inzet en prestaties. Groothuis won olympisch goud op de 1000 meter en werd in 2012 wereldkampioen sprint. Heideman gaat de boeken in als de meeste succesvolle marathonschaatser ooit met onder meer 77 zeges op het kunstijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu