Officieel: start Tour de France verschoven naar 29 augustus, Nederlandse start van Vuelta na WK

Foto: Reuters

De Tour de France begint dit seizoen op 29 augustus en duurt tot en met 20 september. Dat hebben de internationale wielerorganisatie UCI en Tour-organisator ASO besloten. Daarmee rijdt de Tour wel de Vuelta in de wielen, die in augustus zou starten in Utrecht.

De Tour de France zou eigenlijk twee maanden eerder op 27 juni beginnen, maar vanwege de coronacrisis mogen er geen grote evenementen in Frankrijk gehouden worden.

Het parcours blijft grotendeels hetzelfde. Er wordt gewoon gestart in Nice en de finish zal, zoals altijd, in Parijs zijn. ,,Alleen in de grote steden zullen er misschien wat aanpassingen komen”, zo laat koersdirecteur Christian Prudhomme weten.

De Tour komt met zijn nieuwe data wel in het vaarwater van de Vuelta. De Ronde van Spanje zou oorspronkelijk in augustus gehouden worden en zou starten in Utrecht, waarna de eerste drie etappes door Nederland zouden gaan.

Wanneer de ronde nu precies gehouden wordt is nog onbekend, maar deze volgt pas ná de Giro, die na het WK wielrennen gepland staat, zo meldt de UCI. Het WK zou op 20 september beginnen met de tijdrit voor de mannen en zou duren tot 27 september.

'Tour achter gesloten deuren uitgesloten'

Al lang werd gesproken over verplaatsing van de Tour. De Franse president Emmanuel Macron meldde op Tweede Paasdag dat vanwege het coronavirus grote publieksevenementen in zijn land pas op z’n vroegst half juli weer mogelijk zijn. Daarna moest de organisatie zich volop storten op verplaatsing, omdat Prudhomme een Tour achter 'gesloten deuren’ uitsloot.

De UCI maakt ook bekend dat alle vijf Monumenten dit seizoen nog gehouden worden. Het gaat om Milaan - San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Die data staan nog niet vast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu