Olympische Spelen zijn voorbij voor boogschutter Gijs Broeksma (21) uit Ruinen, na verlies in tweede ronde

Gijs Broeksma uit Ruinen is in de tweede ronde van het boogschieten tijdens de Olympische Spelen in Tokio uitgeschakeld. Hij verloor na een shoot-out van de Takaharu Furukawa uit Japan.

Gijs Broeksma in actie tijdens de plaatsingsronde in Tokio.

Gijs Broeksma in actie tijdens de plaatsingsronde in Tokio. Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De 21-jarige boogschutter uit Ruinen debuteert op de Olympische Spelen. Hij werd op het laatste moment geselecteerd voor de Nederlandse ploeg. Met de landenwedstrijd eindigde hij als vierde. Vanochtend stond hij klaar voor de individuele wedstrijd.

In de tweede ronde moest hij het opnemen tegen Furukawa. Die won met Japan al van Broeksma in de finale om het brons tijdens de landenwedstrijd. In 2012 won Furukawa het zilver tijdens de Spelen in Londen.

Spannende wedstrijd

De wedstrijd ging gelijk op. De Japanner won de eerste set, ondanks dat zijn eerste pijl in de 5 kwam en dat is geen beste score. Maar de andere twee pijlen belandden in de 10, de maximale score. Broeksma schoot zijn pijlen alle drie in de 8, en verloor daarmee de eerste set.

De volgende set wist Broeksma wel te winnen en de derde set eindigde gelijk. In die derde set schoot Broeksma voor de eerste keer in de 10. Vervolgens won Furukawa de vierde set, en dus moest Broeksma de laatste set winnen om in het toernooi te blijven. En dat deed de 21-jarige, die lid is van de vereniging Robin Hood uit Steenwijk, met bijna een perfecte set. Twee van de drie pijlen gingen in de 10, de derde landde in de 9.

Een shoot-out volgde, waarbij beide boogschutters één pijl moeten afvuren. Degene die de pijl die het dichtst bij de roos schiet, wint. Dat was Furukawa, die in de 10 schoot. Broeksma schoot in de 9.

Perfecte set in eerste ronde

In de eerste ronde trof Broeksma de Fransman Thomas Chirault. Dat leek al vroeg het eindstation te worden voor Broeksma, nadat de eerste twee sets naar de Fransman gingen. Broeksma herpakte zich en won alsnog de partij, door de laatste drie sets te winnen. De vierde set ging met overtuiging naar Broeksma, alle drie de pijlen schoot hij in de 10.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen
menu