Olympische handbaldroom van Nederland spat uiteen na forse nederlaag tegen Frankrijk. Lois Abbingh uit Groningen valt al snel uit met een blessure

De olympische droom van de Nederlandse handbalvrouwen is keihard uiteengespat. Frankrijk was in de kwartfinale met 32-22 veel te sterk. Oranje gaat naar huis.

De nederlaag komt hard aan bij geblesseerde Lois Abbingh op de Nederlandse bank.

De nederlaag komt hard aan bij geblesseerde Lois Abbingh op de Nederlandse bank. Foto Koen van Weel

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen bij de Nederlandse handbalvrouwen na de poulewedstrijden op het olympische toernooi in Tokio. Met snel, fris en doeltreffend spel had Oranje de knock-outfase bereikt, waar angstgegner Frankrijk echter binnen korte tijd een eind maakte aan alle mooie verwachtingen. De Françaises waren gisteren in de kwartfinale op alle fronten de bovenliggende partij. Nederland, dat al snel in de wedstrijd de Groningse topscorer Lois Abbingh met een blessure zag uitvallen, was zowel aanvallend als verdedigend niet tegen het fysieke sterke en uitstekend handballende Frankrijk opgewassen.

Frankrijk was dodelijk in de afronding

Nederland gaf de wedstrijd al na de eerste tien minuten van het duel, dat nooit ook maar enigszins spannend zou worden, uit handen. Waar Nederland grossierde in foute passes, balverlies en slappe schoten waarmee de uitblinkende Franse keepster Amadine Leynaud weinig moeite mee had, was Frankrijk dodelijk in de afronding. Via snelle breaks stond een Française keer op keer vrij voor de machteloze Tess Wester in het Nederlandse doel en rondde dodelijk af. Het leidde binnen nog geen kwartier in een 12-3 achterstand voor de regerend Nederlandse wereldkampioen en de wedstrijd was toen al beslist.


Het hielp niet mee dat Lois Abbingh al na zeven minuten na een botsing met een tegenstander met een van pijn vertrokken gezicht op de vloer bleef liggen. Ze had bij het duel om de bal haar hamstring verrekt en ging strompelend naar de kant. De blessure van de Groningse was dermate ernstig dat ze niet meer verder kon. Het uitvallen van de veel scorende opbouwster scheelde een flinke slok op een borrel. Nu was het aan de minder geroutineerde Inger Smits en Dione Housheer om samen met de dit toernooi in Oranje teruggekeerde Nycke Groot Nederland weer op de rails te krijgen. Dat lukte niet.

Oranje bleef achter de feiten aanlopen

Rinka Duyndam verving weliswaar goed de onmachtige Wester in het Nederlandse doel, maar Oranje bleef achter de feiten aanlopen. Kelly Dulfer nam op de linkeropbouw de plek van Abbingh in, maar de foute passes en te slappe schoten bleven. Frankrijk bleef aanvallend veel gevaarlijker, terwijl Nederland onvoldoende wist te profiteren wanneer de tegenstander wel steken liet vallen.


Het leidde tot een 19-11 achterstand bij rust en de uiteindelijke 32-22 nederlaag voor Nederland, waarin de goed ingevallen cirkelloopster Merel Freriks uit Emmen ook het tij niet kon keren. Zo kreeg Oranje geen revanche voor de nederlaag op de Spelen in Rio de Janeiro van 2016. Daar werd toen in de halve finales met één doelpunt verschil van Frankrijk verloren, waarbij Abbingh in de laatste seconden nog op de paal schoot. Oranje eindigde dat toernooi als vierde.

,,Ik weet niet waarom, maar alles ging mis’’, zei bondscoach Emmanuel Mayonnade, wiens contract afloopt. ,,Misschien waren we niet goed voorbereid. Maar ik had vooraf het idee dat alles goed was. In de eerste 10 minuten ging werkelijk alles mis. De wedstrijd was in mijn overtuiging toen zeker nog niet gespeeld, alles was nog mogelijk. Maar als je een wedstrijd zo slecht begint, heb je niet veel kans meer om te winnen.”

In sport krijg je wat je verdient

De 38-jarige Fransman, die Oranje in 2019 naar de wereldtitel leidde, wil graag door. ,,Als je het me nu vraagt, dan wil ik graag door. Maar ik ben niet de enige die het voor het zeggen heeft. Dit is ook niet het moment om over mijn contract te praten. In sport krijg je wat je verdient. En wij verdienden vandaag niet meer dan dit. Als coach ben ik daar verantwoordelijk voor, ik ben dan ook de eerste die hier de verantwoordelijkheid voor neemt.”Voor de 33-jarige Nycke Groot, die speciaal voor de Olympische Spelen na een lange afwezigheid in het Nederlands team was teruggekeerd, eindigde haar loopbaan als handbalster in mineur. De opbouwspeelster wilde haar carrière afsluiten met een olympische medaille, maar staat net als de rest van het team, dat onder anderen de eerder zwaar geblesseerde Estavana Polman moest missen, met lege handen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu