Ondanks waslijst aan blessures koerst Bjørn Jansen (20) met lijstaanvoerder DZOH uit Emmen richting titel in 2e klasse

Ondanks de waslijst aan blessures koerst Bjørn Jansen (20) met DZOH vol overtuiging richting de eerste klasse. Foto: Bob Souisa

De waslijst aan blessures werd bij DZOH de afgelopen weken langer en langer, maar dat heeft wonderwel totaal geen invloed op de prestaties. Zonder de inbreng van zeven basisspelers koerst lijstaanvoerder DZOH richting de eerste klasse. Met dank aan een ijzersterke jeugdopleiding.

Bjørn Jansen is een van de exponenten van die opleiding. De 20-jarige Emmenaar moet uiteraard nog rijpen, maar heeft zich dit seizoen als een vaste waarde ontpopt.

,,DZOH gaat in de slotfase van de competitie gebukt onder blessureperikelen, maar we hebben laten zien dat we in de breedte ijzersterk zijn. Debuterende jeugdspelers uit DZOH JO19 kunnen het hogere niveau moeiteloos aan”, trapt Jansen het interview af.

Gewoon waarmaken

Hij is ervan overtuigd dat DZOH het kampioenschap in de tweede klasse J verovert. ,,We zitten er dicht tegenaan en we moeten het gewoon waarmaken. Met nog drie wedstrijden voor de boeg en drie punten voorsprong op naaste concurrent Gorecht staan we er gewoon heel goed voor. Bovendien is ons doelsaldo ook beduidend beter. Dit moeten we over de streep trekken.“

Jansen baseert zicht voornamelijk op het vertrouwen. ,,De flow zit er goed in en wij winnen eindelijk weer wat wedstrijden met hoge cijfers. We hebben een mindere fase achter ons gelaten. Iedereen is gebrand en scherp voor de goal. Bijna elke kans vliegt er wel in bij ons.”

Verdediging staat als een huis

De hoofdmacht van DZOH omschrijft Jansen als een hechte groep, die drommels goed beseft waar ze mee bezig zijn. ,,We bezitten de kwaliteit om in een hoog tempo te spelen en zo de tegenstander continue onder druk te zetten. Dat zie je ook terug in het lage aantal tegengoals (17, red.). DZOH’s verdediging staat als een huis.”

Een van de andere wapens van het team van interim-trainer Roy Stroeve komt de afgelopen wedstrijden ook duidelijk boven drijven: DZOH is levensgevaarlijk uit standaardsituaties.

DZOH plukt vruchten van jeugdopleiding

Volgens de beloftevolle linkeraanvaller plukt DZOH de vruchten van een solide jeugdopleiding. DZOH is een echte opleidingsclub. Het bewijsmateriaal loopt op het veld en Jansen wijst op 17-jarige jeugdspelers als Melvin Falke, Martijn Speelman en Frank Boer.

,,Ik was eigenlijk helemaal niet verrast dat ze moeiteloos meedraaien in het eerste elftal. Ik wist van Frank Boer dat hij al bij de jeugd van FC Emmen op hoog niveau heeft gevoetbald. Ook de twee andere jongens voetballen natuurlijk met DZOH JO19 op hoog niveau (3e divisie/red). Zelf ben ik met DZOH JO19 twee jaar geleden vanuit de 4e naar de 3e Divisie gepromoveerd. Dan sluit je toch al op een aardig niveau aan bij het eerste team. Vooral het tempo ligt bij de senioren veel hoger, maar ook dat blijkt voor onze debuterende jeugdspelers geen probleem.”

Van middenvelder naar voorste linie

Bjørn Jansen speelde in de jeugd vrijwel altijd als middenvelder. Dit is ook zijn favoriete positie, maar sinds de overstap naar de hoofdmacht werd hij vooral in de voorste linie geposteerd.

,,In de jeugd scoorde ik vrijwel moeiteloos elke wedstrijd. Bij de senioren ging dit wat lastiger. Vrijwel van het begin van dit seizoen zat ik wat minder in mijn vel en moest nog duidelijk wennen aan het team. De laatste weken zie je het vertrouwen groeien en dat komt ook in de uitslagen tot uiting. We zijn op zoek naar goals en belonen ons weer met grote uitslagen als 1-5, 6-1 en 0-3”, zegt Jansen, die zelf ook een flinke bijdrage leverde in de doelpuntenproductie.

Rust en overzicht

Jansen is een speler die veel rust uitstraalt, balvast is en een goed overzicht heeft. ,,Ik raak niet zo snel in paniek en als ik alleen voor de keeper kom blijf ik koelbloedig. Verder ben ik volledig tweebenig en kan bovendien een balletje in de kruising leggen. Ik moet echter nog meer consistentie tonen en elke zaterdag een goede wedstrijd op de mat leggen. Luchtduels zijn echter niet mijn ding, maar ik kan er wel stevig tegenaan gaan.”

Klaar voor hernieuwde kennismaking met eerste klasse

Bjørn Jansen heeft geen enkele twijfel. ,,DZOH is klaar voor een hernieuwde kennismaking met de eerste klasse. In dit team zie ik nog veel mogelijkheden toe groei. We bezitten de kwaliteit om ook in de 1e klasse boven mee te kunnen doen”, zegt Jansen, die vanaf september aan de Hanze Hogeschool in Groningen begint met de medische studie radiologie. .

Zaterdag 28 mei kraker tegen Gorecht

Komende zaterdag speelt DZOH de thuiswedstijd (14.30 uur) tegen het stad-Groninger The Knickerbockers. Zaterdag 28 mei staat in Haren de kraker tegen mede-titelkandidaat Gorecht op het programma.

Het cruciale duel op sportpark De Koepel begint om 15.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu