Onderzoek naar anti-corruptie-eenheid tennis

Onderzoek naar anti-corruptie-eenheid tennis ANP

Internationale tennisorganisaties hebben een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de werkwijze van de Tennis Integrity Unit (TIU), de anti-corruptie-eenheid binnen het tennis. Dat is op een persconferentie op de Australian Open bekendgemaakt. Aanleiding is de kritiek dat de TIU onvoldoende in staat is om matchfixing uit de sport te bannen.

De BBC en Buzzfeed News meldden eerder dat de afgelopen tien jaar zestien spelers uit de mondiale top 50 verdacht werden van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld van gokkers en pasten hun spel daarop aan, zodat een wedstrijd de gewenste kant op viel.

Het onderzoek moet duidelijk maken hoe het zit met de huidige aanpak en effectiviteit van de TIU. Wanneer het onderzoek klaar moet zijn en hoeveel geld er voor wordt uitgetrokken is niet bekend. Wel werd benadrukt dat de uitkomsten van het onderzoek openbaar worden gemaakt.

Vertrouwen in de sport

De voorzitter van de internationale tennisfederatie ATP, Chris Kermode, zei dat het belangrijk is dat het ,,vertrouwen in de sport terugkeert." Wimbledon-voorzitter Philip Brook zei dat er alles aan zal worden gedaan om ,,corruptie uit de sport te verwijderen."

Eerder deze week nog werden de mobieltjes en tablets van vier spelers op de Australian Open opgevraagd vanwege mogelijke matchfixing. Lukas Kubot, Andrea Hlavackova, David Marrero en Lara Arruabarrena speelden zondag een gemengd dubbelpartij waarop opvallend veel geld werd ingezet. Daarover zei ATP-baas Kermode: ,,Verdachte gokpatronen betekenen niet meteen corruptie. Het is een rode vlag, maar geen bewijs."

Nieuws

Meest gelezen

menu