Ook vrouwelijke crossers tijdens tweede WK op TT Circuit

Het MXGP in 2015. Foto: organisatie

Het WK motorcross, dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden op het TT Circuit, wordt dit jaar uitgebreid met het wereldkampioenschap voor vrouwen.

Het WK motorcross, dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden op het TT Circuit, wordt dit jaar uitgebreid met het wereldkampioenschap voor vrouwen.

Dat heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. In augustus 2015 werden voor het eerst vele kiepwagens zand van het naast het TT Circuit gelegen defensieterrein uitgereden over het heilige asfalt om Assen gastheer te laten zijn van de MXGP: het belangrijkste offroad motorsportkampioenschap ter wereld. In augustus van dit jaar volgt opnieuw een mammoetoperatie voor het WK, dat op 27 en 28 augustus wordt gehouden.

Tegenvallers
Het doorgaan van het evenement stond een tijdje ter discussie vanwege financiële tegenvallers. Zo werden vorig jaar twee trucks met rijplaten gestolen en was organisator Lee van Dam extra geld kwijt aan het laten herstellen van het defensieterrein. Met behulp van provincie, gemeente en TT Circuit is de begroting nu toch rond en kan de Asser kathedraal van de snelheid zich weer het enige circuit ter wereld noemen met zowel een WK wegrace als een ronde van het WK motorcross op de kalender. ,,We zijn er trots op dat dit op onze accommodatie wordt georganiseerd'', zegt circuitdirecteur Peter Oosterbaan. ,,Het is zelfs het derde WK-evenement van 2016, naast de TT en de WK Superbike.''

Volgens organisator Lee van Dam wordt de WK motorcross van 2016 nog beter dan de eerste aflevering. ,,Die eerste motorcross heeft ons veel geleerd, maar de belangrijkste les was wel de bevestiging van fans, media en deelnemers dat een WK-wedstrijd op deze unieke locatie bestaansrecht heeft. De strijd op de baan was spannend, de sfeer op de tribunes geweldig en de hele MXGP-paddock genoot van de faciliteiten van het TT-circuit. De awards die we hebben gekregen van MXGP-organisatie Youthstream vormden een fantastische beloning.''

Crossdames
De snelste vrouwen ter wereld op een crossmotor zijn dit jaar een extra uithangbord, naast tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings die naar verwachting nu wel van de partij zal zijn in Assen. Vorig jaar was de nationale motorcrossheld geblesseerd. Bij de vrouwen heeft Nederland met de 18-jarige Nancy van de Ven een ijzer in het vuur. Zij won in 2015 haar eerste Grand Prix en eindigde uiteindelijk als derde in het wereldkampioenschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu