Na olympisch goud is ook de wereldtitel BMX voor Niek Kimmann uit Overijssel. Manon Veenstra uit Kerkenveld sneuvelt voortijdig op Papendal

Na zijn olympisch goud in Tokio sloeg BMX’er Niek Kimmann zondag met het winnen van de wereldtitel ook op superieure wijze toe op het WK in Papendal.

Wereldkampioen Niek Kimmann laat zich toejuichen na zijn overwinning.

Wereldkampioen Niek Kimmann laat zich toejuichen na zijn overwinning. Foto: Robinvan Lonkhuijsen

De concurrentie was niet opgewassen tegen de 25-jarige rijder uit Overijssel die in de finale vanaf de start op zijn goud gekleurde fietsje met overmacht leidde. Niemand kon hem daarna nog bedreigen. Het zilver was op gepaste afstand voor de Fransman Sylvain Andre, terwijl de Zwitser David Graf in zijn laatste wedstrijd brons won.

Kimmann toonde wederom zijn grote klasse, maar had in de aanloop geen goede voorbereiding gehad. Hij kampt nog steeds met een scheurtje in zijn knie. Dat liep hij op doordat hij tijdens de Olympische Spelen tijdens een training snoeihard op een plots overstekende official klapte. Om zijn knie te ontzien trainde hij voor het WK nauwelijks.

Teamdokter raadde racen af

,,De teamdokter raadde mij sterk aan om vanwege mijn knie niet op het WK te racen’’, zei Kimmann na het winnen van zijn wereldtitel. ,,Hij ging uiteindelijk akkoord, maar dan moet ik hierna wel twee maanden rust houden om de knie te laten herstellen.

Hij noemde het winnen van de regenboogtrui een waanzinnige ervaring. ,,Ik train nu in Zwitserland, maar heb vanaf mijn vijftiende jarenlang op Papendal getraind. Ik ken hier veel mensen. Het voelt als thuis. En dat er eindelijk weer toeschouwers bij mogen zijn, die mijn naam scanderen. Dat is geweldig.’’

Nadat de Britse Bethany Shriever (22) als olympisch kampioen bij de vrouwen eerder al de wereldtitel won, voelde Kimmann enigszins de druk toenemen om dat kunststukje te herhalen. Hij voelde zich door het ontbreken van trainingen niet sterk, maar dat bleek dus alleszins mee te vallen. Mitchel Schotman, de andere Nederlandse deelnemer aan de finalerace, eindigde als zesde.

Zilver en brons

In de vrouwenfinale was er zilver en brons voor de Nederlandse rijdsters Judy Baauw en Laura Smulders, die respectievelijk tweede en derde werden na de superieure Shriever. Dat gebeurde na een wedstrijd met een grote valpartij. Daarbij reden de Amerikaanse landgenoten Alise Willoughby en Felicia Stancil en de Zwitserse Zoe Claessens tegen elkaar op en kwakten tegen de grond. Dat was extra zuur voor de tot dan laatste wereldkampioen Willougby, die ook in Tokio door een val kansloos werd voor eremetaal.
 

Winnares Shriever nam na de val een grote voorsprong en finishte met meters voorsprong op de twee Nederlandse vrouwen. Laura Smulders, de nummer één van de wereldranglijst, was na een val op de Spelen behoorlijk geblesseerd geraakt, maar kon nu weer om de prijzen meedoen. Dat gold niet voor haar zus Merel, de bronzen medaille-winnares van Tokio. Zij kon een slechte start in de halve finale niet meer goed maken.

Manon Veenstra sneuvelt voortijdig

Ook Manon Veenstra uit Kerkenveld sneuvelde in dezelfde race voortijdig. De Drentse werd van achteren hard aangetikt door Camille Maire uit Frankrijk, waarna ze tegen de bodem kwakte. Veenstra kwam strompelend overeind en kon de race niet meer uitrijden. Ze was niet de enige, want in het BMX worden de nodige kwakken uitgedeeld en niemand zet voor een tegenstander zomaar de deur open.

Zo werd Dave van der Burg in een bocht hard uit de baan geduwd, waarna hij met grote snelheid een meter omlaag tuimelde. Joris Harmsen kwam op zijn beurt bij een verre sprong naast het parcours terecht en zijn wedstrijd was voorbij. Het was zijn laatste want de Brabander stopt ermee.

Twan van Gendt

Ook Twan van Gendt, die voor het WK op Papendal regerend wereldkampioen was, sneuvelde voortijdig. De Brabander was erop gebrand om zijn teleurstellende optreden tijdens de Olympische Spelen goed te maken, maar slaagde daar niet in. Hij kon in de kwartfinale zijn slechte start niet meer goedmaken en werd als vijfde uitgeschakeld. Mogelijk gaat de 29-jarige stoppen als BMX’er.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu