Hoogeveen kan zondag kampioen worden en WKE'16, de nieuwe club van trainer Nico Haak, pinkstermaandag. En benut Velocitas de derde kans om kampioen te worden wél?

Hoogeveen eerder dit seizoen in actie tegen topploeg HBS.

Hoogeveen eerder dit seizoen in actie tegen topploeg HBS. Foto: Gerrit Boer

Na het memorabele kampioenschap van ACV, afgelopen zaterdag in Harderwijk, dreigen nog twee prachtige Drentse voetbalfeesten, als Hoogeveen (op zondag) en WKE’16 (op pinkstermaandag) kampioen worden. Maar als het even meezit lopen ook Pelikaan S of Oranje Nassau de polonaise. En gaat Velocitas het derde matchpoint op de titel wel benutten of gaat Marum aan de haal met het kampioenschap?

Hoogeveen is zondag bij winst in Leidschendam op RKAVV kampioen van de vierde divisie A zondag. Een gelijkspel is hoogstwaarschijnlijk ook voldoende, want in dat geval moet Purmersteijn, de enige belager die Hoogeveen nog over heeft, met 11-0 winnen bij een andere topploeg uit de vierde divisie, SJC in Noordwijk, om Hoogeveen te passeren. ,,Dat gaat niet gebeuren, denk ik’’, kijkt Haak al vooruit.

RKAVV geen titelkandidaat meer

RKAVV is een van de topploegen van de vierde divisie A. De ploeg uit Leidschendam stond lange tijd aan kop, maar verspeelde zijn titelkansen afgelopen weekeinde met een gelijkspel bij VOC (1-1). Hoogeveen begint met een complete selectie aan de uitdaging in Leidschendam. Levon van Dijk kan weer spelen, maar start op de bank. ,,Dat is fijn’’, zegt Haak. ,,Levon is zowel als spits als verdediger inzetbaar. Dus als de nood aan de man is, kan dat een extra wapen zijn. Ik zie RKAVV nog steeds als een van de sterkste ploegen, dus ik ben er echt niet zo zeker van dat we even gaan winnen. We moeten ontzettend scherp zijn en deze wedstrijd niet onderschatten. RKAVV wil volgens mij nog nacompetitie spelen, dus die hebben echt nog iets om voor te gaan.’’

Vanwege het weekendvoetbal, dat vanaf komend seizoen wordt ingevoerd in de derde en vierde divisies en in de eerste klassen, kondigde Haak rond de winterstop zijn vertrek aan bij Hoogeveen. Hij is naast hoofdtrainer bij Hoogeveen namelijk ook in dienst bij FC Emmen en zijn trainerschap bij FC Emmen Onder-21 was volgens Haak niet te combineren met weekendvoetbal. Hij tekende hij bij WKE’16, toen nog niet bevroedend dat de Emmenaren komen seizoen zomaar ook weekendvoetbal kunnen gaan spelen.

‘Geen spijt, wel jammer’

Het probleem van het weekendvoetbal speelt voor Haak nu veel minder, omdat hij René Grummel opvolgt als hoofd jeugdopleidingen bij FC Emmen en het trainerschap van FC Emmen Onder-21 neerlegt.

Of hij toch spijt heeft dat hij bij Hoogeveen weggaat? ,,Spijt niet. Ik heb gekozen voor WKE’16 op het moment dat een kampioenschap en promotie nog ver weg waren voor WKE. Tja, en als ze dan gaan winnen, dan kan dit gebeuren. Dus nee, geen spijt, maar ik vind het wel jammer. Want ik voel me enorm thuis bij Hoogeveen. De club past mij en mijn vriendin als een jas. Dat is wel zo. Maar WKE’16 is ook een heel mooie vereniging.’’

WKE’16 na de winterstop als een speer

WKE’16 was lange tijd subtopper in de tweede klasse K zondag, maar ging na de winterstop als een speer. De ploeg van scheidend trainer Albert Koops haalde liefst 32 punten uit 13 wedstrijden, en nu is WKE’16 kampioenskandidaat nummer één. Wint de Emmer kampploeg op pinkstermaandag bij Helpman, dan is het kampioenschap en daarmee de promotie naar de eerste klasse een feit. Bij een gelijkspel in Haren heeft Valthermond nog goede kansen op de titel: die ploeg krijgt Peize op bezoek en is dan bij winst kampioen.

Koops heeft er zin in. ,,Alles is al tot in de puntjes geregeld, heb ik begrepen. Wie er gaan optreden? Ik weet het niet precies, maar reken sowieso maar op Jannes en Bauke, dat lijkt me logisch. Alles wordt hier heel intens beleefd op het kamp. Er zullen wel wat traantjes vloeien.’’

‘We moeten zelf winnen bij Helpman’

Maar, zo waarschuwt Koops, WKE’16 ís nog geen kampioen. ,,Helpman is een heel goede ploeg, die niet voor niets derde staat. Gelukkig hebben zij zich al verzekerd van de nacompetitie en moet Peize, de tegenstander van Valthermond, nog vol aan de bak om directe degradatie te voorkomen. Dat kan wel eens goed uitkomen. Ik ga er toch vanuit dat wij gewoon zelf moeten winnen bij Helpman.’’

Hoogeveen en WKE’16 bereiden zich dus voor op een prachtig kampioenschap. Een zege is voldoende. Maar wat te denken van de eerste klasse F zaterdag, waarin vijf ploegen op de laatste speeldag nog kampioen kunnen worden. Een ongekende en unieke apotheose.

Schitterende apotheose bij Pelikaan S en Oranje Nassau

Broekster Boys en Pelikaan S staan beide op 45 punten, maar ONS Sneek, Oranje Nassau en Blauw Wit’34 hebben alle drie slechts een puntje minder. Alles lijkt nog mogelijk, zeker nu de complete top-6 tegen elkaar speelt.

Pelikaan S (doelsaldo + 17) treft in Oostwold Oranje Nassau (+ 27). ONS (+ 31) ontvangt Blauw Wit’34 (+ 17). Koploper Broekster Boys (+ 22) uit Damwoude heeft misschien de beste papieren, maar met Winsum-uit ook geen makkelijke tegenstander: de Winsumers zijn nog volop kansrijk in de strijd om de derde periode.

Marum hoopt op nieuwe misstap van Velocitas

En dan de tweede klasse L zaterdag. Velocitas 1897 verspeelde al twee matchpoints op het kampioenschap. Bij Achilles 1894 kwamen de Stadjers niet verder dan 2-2 en afgelopen zaterdag verloor de gedoodverfde kampioen thuis zelfs van Bedum (1-3). Zaterdag de derde en laatste kans op de titel in de uitwedstrijd tegen die andere Oude Dame, het al gedegradeerde Be Quick 1887. Heeft Velo de kampioensbibbers nu wél onder controle? Want Marum ligt nadrukkelijk op de loer. De Marumers kunnen bij een misstap van de koploper alsnog kampioen worden als ze de thuiswedstrijd tegen Kollum winnen.

Ook Onstwedder Boys kan zaterdag op de platte kar door het dorp, maar dan moet er wél iets gebeuren: koploper RWF moet verliezen bij Mussel en Onstwedder Boys moet in Nieuw-Weerdinge zelf winnen bij NWVV. Als RWF gelijkspeelt kan het ook nog, maar dan moeten de Boys uit Onstwedde wel met 9-0 winnen. Misschien moeten ze even vragen aan Twedo hoe dat moet.

Heerlijke burenruzie tegen degradatie: Gomos-Roden

Maar ook in de staart van de ranglijsten is voldoende te beleven. Wat te denken van een geweldige burenruzie tussen Gomos en Roden in de eerste klasse E zondag op pinkstermaandag? De ploeg die wint wendt rechtstreekse degradatie af. Dat wil niet per se zeggen dat de verliezer van de Noordenveldderby wél direct degradeert, want ook GRC is kandidaat om dat trieste lot te oondergaan. De Stadjers hebben net als Gomos 26 punten, maar een iets slechter doelsaldo dan de ploeg uit Norg (- 15 om -13) en spelen thuis tegen Jubbega.