Op zoek naar spelers die er direct kunnen staan

Dinsdag om middernacht sluit het transferwindow. Zit er nog iets in het vat voor FC Groningen en FC Emmen? Beide clubs stropen de markt af op zoek naar gewenste versterkingen, maar alleen spelers die er direct kunnen staan zijn welkom.

FC Groningen-trainer Danny Buijs (links) en FC Emmen-trainer Dick Lukkien hopen nog nieuwe aanwinsten te kunnen verwelkomen voor dinsdag 0.00 uur.

FC Groningen-trainer Danny Buijs (links) en FC Emmen-trainer Dick Lukkien hopen nog nieuwe aanwinsten te kunnen verwelkomen voor dinsdag 0.00 uur. Foto: Cor Lasker

Met haastige tred loopt Mark-Jan Fledderus door het restaurant van het Topsport Zorgcentrum, waar hij snel even iets kortsluit met financiële man Marc-Jan Oldenbandringh. Eerder deze week verschanste de driekoppige directie van FC Groningen zich al een dagdeel op kantoor om te kijken wat er nog mogelijk is onder de nieuwe corona-omstandigheden. Die leveren FC Groningen elke wedstrijd een grotere scheur in de broek op.

Toch heeft het elftal van trainer Danny Buijs nog wel een paar kwaliteitsinjecties nodig. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. Er wordt met name gekeken naar mogelijkheden om nog een aanvallende versterking te huren. Zo zong vrijdagavond de naam van de 18-jarige Valencia-aanvaller Jordi Escobar rond. Die zou verkocht worden aan AC Milan en meteen worden doorverhuurd aan FC Groningen. Ook begeert Fledderus nog steeds Sparta-middenvelder Abdou Harraoui, aan wie vooralsnog een te fors prijskaartje hangt.

Directe versterking

De lippen van Fledderus blijven gesloten. Buijs heeft de clubleiding laten weten vooral geïnteresseerd te zijn in spelers die een directe versterking vormen. ,,Ze doen meer dan het maximale om spelers te halen, maar ze staan niet in de rij om naar FC Groningen te komen. Dat zegt iets over de positie waarin je terecht bent gekomen als club. Het heeft met financiën te maken.’’

Buijs legt de lat hoog voor eventuele nieuwelingen. ,,Wat er nog bijkomt, moet direct beter zijn dan wat we hebben. Anders kan je namelijk net zo goed doorgaan met de talentvolle jongens die er al zijn. Dan moet je alleen wel incalculeren dat je wat vaker gaat verliezen, omdat ze langer de tijd nodig hebben om te wennen aan het niveau.’’

Heel Emmen, inclusief Lukkien, houdt de adem in

FC Emmen haalde de afgelopen maanden met Caner Cavlan, Simon Tibbling, Lucas Bernadou, Sekou Sidibe, Behadil Sabani, Denis Granecny en Collin Seedorf al de nodige namen binnen, maar vooralsnog zijn alleen de eerste twee geschikt voor een plek in de basisopstelling van trainer Dick Lukkien. Heel Emmen, inclusief Lukkien, houdt dan ook de adem in met het oog op welke aanwinsten de club onder leiding van voorzitter Ronald Lubbers nog weet binnen te halen.

De wensen zijn duidelijk. Lukkien wil in ieder geval nog graag een verdediger, een linksbuiten en een balvaste, kopsterke spits. Allen moeten evenals Cavlan en Tibbling het niveau hebben om direct in de basis te spelen. De selectie herbergt volgens de trainer namelijk al voldoende talenten, het schort juist aan breedte onder de ervarener spelers. Een of twee blessuregevallen zijn dus nog wel op te lossen, maar worden dat er meer, dan wordt de puzzel voor Lukkien en zijn assistenten wel erg lastig om te leggen.

Nederlandse voetbalnomade

Net als bij FC Groningen laten trainer en clubvoorzitter Lubbers zich niet in de kaarten kijken. Onlangs werd bijvoorbeeld nog gespeculeerd over de komst van de Nederlandse voetbalnomade en enkelvoudig international Ola John, van origine een linksbuiten. Daarover zei Lukkien: ,,Ik heb het gelezen, maar ik weet van niets.’’

Verder is het opvallend stil rondom de Emmer transfercarrousel, behalve dat de trainer zegt te verwachten dat er de komende dagen nog wel ‘iets’ gaat gebeuren. Maar waarom duurt het zo lang? Volgens Lubbers heeft dat met de huidige transferwindow te maken. Normaal gesproken duurt deze van 1 juli tot en met 31 augustus, maar vanwege de coronacrisis loopt de markt nu pas dinsdag op zijn eind.

Knotsgekke transferperiode

,,Uiterst bijzonder”, oordeelt Lubbers. ,,De transfermarkt sluit in veel landen op verschillende dagen. Zo sluit de markt elders op maandag in plaats van dinsdag zoals bij ons het geval is. In de Verenigde Staten is de window bijvoorbeeld nóg veel langer geopend. Dat maakt de huidige transferperiode knotsgek en heeft effect op de prijzen. Het kan er zelfs voor zorgen dat Nederlandse clubs na 5 oktober alsnog spelers kwijtraken.”

Door FC Utrecht is onlangs geïnformeerd naar Glenn Bijl. De rechtsback zou op de radar van de Dom-stedelingen staan als opvolger van de naar Ajax vertrokken Sean Klaiber. Vooralsnog heeft FC Emmen geen bod ontvangen. ,,We hebben intern tegen elkaar gezegd dat nu eigenlijk het moment is aangebroken dat we het liefst niemand meer zien vertrekken”, aldus Lukkien. ,,Ik weet echter ook dat wij een club zijn die geld moet verdienen aan spelers, dat hoort erbij. Maar spelers als Glenn Bijl, Sergio Peña en Miguel Araujo zijn belangrijk voor ons. Het zou wel erg kort dag zijn om daar nog een opvolger voor te kunnen presenteren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu