Opa en oma Koolhof zijn trots op kleinzoon Wesley, die de ATP-Finals won. 'Hij is net een Groninger'

Tennisser Wesley Koolhof behaalde zijn grootste prestatie ooit door de ATP-Finals te winnen, maar zijn vader en steun en toeverlaat Jurrie maakte het niet meer mee. Opa en oma Koolhof in Beerta gelukkig wél.

Wesley Koolhof tijdens de heren-dubbelfinale op het US Open Tennis Championship.

Wesley Koolhof tijdens de heren-dubbelfinale op het US Open Tennis Championship. Foto: epa/JASON SZENES

Nee, geen bezoek, dat moest maar niet. Harm (84) en Antje Koolhof (82) wilden vorige week zondagavond lekker met zijn tweeën kijken naar kleinzoon Wesley. Gewoon op de bank in de gezellige huiskamer aan de Schoolstraat in Beerta, in het huis dat Harm zelf bouwde in 1960.

Het huis waar het jonge gezin, met de toen net geboren Jurrie, in de zomer van 1960 introk en waar de Koolhofjes nooit meer vertrokken. Een steenworp van het huis waar André Hateboer opgroeide, vriend van Jurrie en vader van Atalanta-voetballer Hans, die ook in Beerta opgroeide.

Geen gedoe, vonden Harm en Antje op die zondagavond, eind november. Waar iedereen altijd welkom is, moest dat nu maar niet. Alle aandacht wilden ze hebben voor de finale van de ATP-Finals in Londen, het jaarlijkse slotstuk van het proftennisjaar, dat ook geldt als het officieuze wereldkampioenschap. Alle aandacht voor kleinzoon Wesley. ,,Anders ben je toch vooral met de visite bezig’’, legt Harm uit. ,,Dat is ook hartstikke gezellig, maar wij wilden gewoon die wedstrijd zien.’’

Het beste jaar uit zijn loopbaan

Met zijn Kroatische partner Nikola Mektic had Wesley (31) zich al vroeg in dit jaar geplaatst voor de ATP-Finals, dankzij de beste uitslagen uit zijn tennisloopbaan tot nu toe. Voor het eerst in zijn leven haalde Koolhof de finale van een Grand Slam, de US Open, en vorig jaar was met een plek in de halve finale van Wimbledon in het gemengddubbel en een kwartfinaleplaats op Roland Garros ook al geen verkeerd jaar geweest.

Het had geresulteerd in de 13de plek op de wereldranglijst in het dubbelspel en dus maakten Mektic (nummer 14) en Koolhof op papier de beste kans in de finale van het jaarlijkse slottoernooi in Londen, want de Oostenrijker Jürgen Melzer (ATP 17) en de Fransman Edouard Roger-Vasselin (ATP 28) waren de opponenten in die eindstrijd.

Eenvoudig ging het desondanks niet. De eerste set ging met 6-2 naar Koolhof/Mektic, de tweede met 6-3 naar Melzer/Roger-Vasselin en de supertiebreak moest dus de beslissing brengen. Met 10-5 trokken Koolhof en de Kroaat aan het langste eind.

En toen vloeiden de tranen in Beerta. ,,Ja, bij ons allebei’’, vertelt oma Koolhof. ,,Dat was wel een emotioneel moment. Tja, Jurrie hè. Dat die dit niet meer mocht meemaken. Dat voel je dan.’’

‘Jammer dat mijn vader het niet meer heeft kunnen meemaken’

,,Ja, het is eigenlijk wel bijzonder dat ik juist de beste resultaten ben gaan boeken nadat mijn vader is overleden’’, zegt Wesley aan de telefoon vanuit Duitsland, waar hij bij zijn vriendin en voormalig wereldtopper Julia Görges bivakkeert. ,,Hoe dat kan? Ik weet het niet. ik denk vooral dat het een logisch gevolg is van de stijgende lijn die ik al had ingezet. Vergeet niet dat je in het dubbelspel met 31 jaar bepaald niet te oud bent. Ik ben denk ik een van de jonkies. Maar ik vind het wel heel erg jammer dat mijn vader het niet meer heeft kunnen meemaken.’’

Jurrie overleed eind januari 2019 aan kanker, na jaren ziek te zijn geweest. ,,Hij heeft zich jarenlang heel sterk gehouden’’, zegt moeder Antje, ,,maar we wisten allemaal dat hij niet kon genezen. Toch wist de buitenwereld heel lang van niets en je kon aan Jurrie ook niets zien. Maar op een gegeven moment ging het niet meer.’’

Wesley werd in Duiven geboren, waar Jurrie destijds was neergestreken met zijn vrouw Monique Westerdijk, voormalig hockey-international. Jurrie kwam in 1988 wederom bij Vitesse spelen, nadat hij een jaartje bij FC Groningen had gevoetbald na vijf succesvolle jaren als spits bij PSV, waarin hij ook vijfmaal in het shirt van het Nederlands elftal mocht dragen.

De jonge Wesley voetbalde uiteraard, net als zijn vijf jaar jongere broer Dean, die vanwege een liesblessure net is gestopt als profvoetballer bij Helmond Sport. Maar tennis trok ook al snel ook Wesley’s aandacht. Niet zo gek ook, want vader Jurrie speelde in Beerta al, bij tennisvereniging AMOR. ,,Dat vond Jurrie ook heel erg leuk’’, zegt Harm, die zelf als linksbuiten met BNC in de tweede klasse speelde en nog met Klaas Nuninga in het noordelijk amateurelftal voetbalde.

‘We zaten elke wedstrijd langs de kant’

Wesley werd goed, haalde bijna de top 10 van Nederland in het enkelspel en speelde ook in het Noorden regelmatig op de grote toernooien, toen nog vooral bij Sla Raak in Winschoten en op het Kanaalstreek-toernooi in Stadskanaal. Harm en Antje verheugden zich er elk jaar op. ,,Dan sliep hij een week lang hier, dat was heel gezellig’’, zegt oma Koolhof. ,,En wij mee naar de baan, we zaten elke wedstrijd langs de kant.’’

In 2008 was Wesley een paar punten verwijderd van winst in de enkelfinale bij Sla Raak, maar het kwartje viel toen net verkeerd voor het toen nog 19-jarige talent. Bram ten Berge uit Maarssen won in drie lange sets: 6-7, 7-5, 7-6.

Waar Ten Berge nooit verder reikte dan plek 1413 op de ATP-wereldranglijst in het enkelspel en plek 1572 in het dubbelspel, heeft Wesley Koolhof de stap naar de absolute wereldtop inmiddels ruimschoots gemaakt. In het enkelspel lukte die sprong niet, hij reikte tot plaats 462 in 2013. Maar daarna zette hij alles op een loopbaan in het dubbelspel en die keuze bleek de juiste.

Met partner Matwé Middelkoop als dubbelpartner kwam hij de mondiale top 100 binnen, waarna hij met de Nieuw-Zeelanders Artem Sitak en Marcus Daniell verder opstoomde. Ook met Robin Haase haalde hij driemaal de finale van een ATP-toernooi. Voor het begin van de ATP-Finals in Londen stond Koolhof 13de van de wereld, na de zege in de finale staat hij op plek 5.

Nieuwe dubbelpartner

En hij wil meer, maar dat zal moeten gebeuren met een nieuwe partner, want Mektic gaat verder met zijn landgenoot Mate Pavic, nadat hij eerder een toezegging aan Koolhof deed om door te gaan met de Nederlander. ,,Dat was niet heel sjiek’’, zegt Koolhof over de breuk. ,,Maar het is niet anders.’’ Snel vond hij een nieuwe partner, de 38-jarige Pool én wereldtopper Lukasz Kubot, die al wél tweemaal een Grand Slam won: met de Zweed Robert Lindstedt won hij de Australian Open en met Marcelo Melo won hij drie jaar terug nog Wimbledon.

Kubot stond in het dubbelspel zelfs al eerste van de wereld. ,,Ik denk dat ik met Lukasz wel een stap kan maken’’, kijkt Koolhof vooruit. ,,We kenden elkaar natuurlijk al en hij had mij al eens gevraagd, maar toen speelde ik nog met Nikola. Lukasz zorgt voor veel power van achteruit. Ik heb er zin in.’’

In Beerta wordt de loopbaan van Wesley nauwgezet gevolgd. ,,Wesley blijft altijd rustig, hij is hartstikke nuchter’’, zegt opa Harm. ,,Hij bekijkt alles heel goed en neemt dan een beslissing. Zo was hij als kind al. Maar wel altijd met een duidelijk doel voor ogen. Wat dat betreft is hij is eigenlijk net een Groninger.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu