Oproep! Deel jouw herinnering aan Hemelvaartsdag 1980, toen FC Groningen in Vlaardingen kampioen van de eerste divisie werd

Erwin Koeman en trainer Theo Verlangen, de kampioenenmaker uit 1980, omhelzen elkaar in 1983. Foto: DVHN

FC Groningen gaat een bijzonder seizoen tegemoet. De Trots van het Noorden jubileert. Op 16 juni bestaat de club 50 jaar. Er zal op vele manieren worden stilgestaan bij dat heugelijke feit. Een spectaculair initiatief is de webfilm die Meinoud Sportel maakt voor Dagblad van het Noorden . Daarvoor is hij op zoek naar supporters die hun herinneringen en verhalen willen delen.

Na de eerste oproep eind mei, hier te lezen , stromen de reacties binnen over de verschillende memorabele momenten in de historie van de Groninger voetbalclub. Herinneringen en verhalen van supporters die erbij waren in Vlaardingen op Hemelvaartsdag 1980 toen FC Groningen kampioen werd zijn er echter nog (te) weinig. Of beleefde je de wedstrijd elders en heb je daar nog een levende herinnering aan? Mag ook natuurlijk! En wat zijn jouw herinneringen aan het feest op de grote Markt en in de Veemarkthallen? Deel het op de website 50jaarfcverhalen.nl .

De geschiedenis in 50 jaar via een muisklik

De kampioenswedstrijd is een van de verhalen die in het jubileumjaar van FC Groningen terug te lezen en te zien zal zijn op de speciale applicatie op de website van Dagblad van het Noorden , waar de gehele historie van de noordelijke voetbaltrots in blokken van tien jaar voorbij zal komen. Het is zijn bedoeling vijftig spelers te interviewen en vijftig tot honderd fans. De verhaallijn wordt ondersteund door foto’s, teksten en fragmenten van wedstrijden, die straks via een muisklik op de website van Dagblad van het Noorden tevoorschijn te toveren zijn.

Stapsgewijs werken richting een webfilm

In de jubileummaand juni zal de eerste episode van 1971 tot 1981 online verschijnen. Een verhaal dat begint met de impact van de dood van Tonny van Leeuwen, dat verder gaat met een vedette als Piet Fransen, de Stadjers Hugo Hovenkamp en Peter Eimers en buitenlandse spelers als Bjarne Jensen en Jan Nordström. Het tijdperk eindigt met de nieuwe lichting onder aanvoering van Jan van Dijk, Henk Veldmate en Peter Houtman, die in 1980 met Theo Verlangen als trainer kampioen werd.

De andere decennia worden in de loop van het jubileumjaar stapsgewijs aan het online dossier toegevoegd, totdat de webfilm aan het eind van het jaar compleet is. Tegen die tijd verschijnt er ook een boek naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van FC Groningen: Modder aan de poten en aanvallen . In dit boek worden vijftig portretten van spelers gepubliceerd, geschreven op basis van verhalen van supporters. In het boekwerk worden QR-codes opgenomen, die na het scannen leiden naar vijftig unieke films over deze spelers.

Schroom niet en deel je verhalen

Om zijn werk compleet te maken hoopt Sportel op de medewerking van zoveel mogelijk supporters. Hij roept mensen die herinneringen en verhalen hebben over de historie van FC Groningen - van de vroege jaren zeventig tot de meest recente seizoenen - op zich te melden. Dat kan via de website 50jaarfcverhalen.nl . Eerst nog alleen aan de hand van de thema’s van het eerste decennium, later volgen ook de andere periodes. Heb je geen herinnering aan de kampioenswedstrijd van 1980 in Vlaardingen en het bijbehorende feest, maar wel aan iets anders? Schroom dan niet en deel het.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
FC Groningen
menu