Oranje Nassau houdt zicht op handhaving, Renée Huizinga ongrijpbaar voor DSE

Oranje Nassau na de gewonnen wedstrijd.

Oranje Nassau na de gewonnen wedstrijd. Foto: Kees Bouma

Oranje Nassau won verdiend van DSE, een belangrijke en vooral uiterst noodzakelijke zege om het verblijf in de topklasse te verlengen.

In voetbal gaat het vaak over tactiek, techniek en spelintelligentie. Een analyse bestaat uit strepen en cirkels, een manier om de chaos inzichtelijk te maken. Basisvoorwaarden zijn het, maar onmisbaar is iets wat niet in statistieken te vangen is. En dat is een elftal dat elkaars minpunten camoufleert, waarin iedereen kan doen waarin zij goed is, waar men bereid is voor elkaar de klappen op te vangen. Zo’n elftal was Oranje Nassau zaterdag.

In het doel stond de zeer betrouwbare Karina Köpke, wiens ouders 383 kilometer hadden gereden (vanuit de Duitse deelstaat Sleeswijk – Holstein) om haar aan te moedigen. Daarvoor stond met Ingrid Brouwer (die ook in Spanje en de VS voetbalde) en vooral Celine Agema een centrum van gewapend schokbeton. Aan de zijkanten gaven de vinnige Gemma Nijst en Jasmin Slump hun tegenstrevers geen centimeter. Op het middenveld was Sanne Beerta het rustpunt en in de duels niet te kloppen. Josefien Slump, Maaike Stam en Marieke Baas bleken hardwerkende en nuttige pionnen in het winnende team. Voorin heeft ON een levensgevaarlijk duo, snel en beweeglijk. Bobby Dijkstra was dreigend als altijd en de vliegensvlugge Renée Huizinga stal de show.

Bobby Dijkstra zet ON op voorsprong

Huizinga, voormalig international zaalvoetbal, bood met twee fraaie acties Bobby Dijkstra even zo vaak de kans om de score te openen. Dat lukte net niet, hoewel de kopbal van Dijkstra meer had verdiend. Huizinga brak zelf een keer door, maar schoot ruim naast. Na 39 minuten was het dan eindelijk wel raak. De steekbal van Sanne Beerta was op maat en voorzien van precies de juiste snelheid en Huizinga liet deze kans niet onbenut: 1-0.

Na de pauze zette de ploeg uit Etten – Leur, iets onder Breda, die met 264 kilometer heen en hetzelfde aantal terug ook bijna van een vakantietrip kon spreken, even aan. Maar Agema en Köpke hielden de zaak onder controle. Toen Huizinga weer eens door de Brabantse defensie flitste, kreeg Dijkstra veel tijd - ze een veter kunnen strikken - om de wedstrijd in het slot te gooien. Dat deed ze beheerst: 2-0.

Schitterende aanname Renée Huizinga

DSE, dat nog maar één keer won, nota bene van subtopper Ter Leede, kreeg via de Poolse invalster Marta Krukowska een goede kans, maar Köpke wierp het lenige lijf ervoor. Daarna kon het wisselen beginnen, Bij ON kan Ingrid Brouwer door chronische knieproblemen maar een uur voetballen. Marieke de Boer kwam haar vervangen. Het hoogtepunt in voetbaltechnisch opzicht moest nog komen. Na 80 minuten nam Renée Huizinga op waarlijk schitterende wijze een bal mee, stuurde twee verdedigers het bos in en legde de voorzet op een decimeter nauwkeurig voor Dijkstra. Die schoot knap in één keer, maar Britney Mous redde voor De Sportvriend Etten – Leur. Buiten de zege was het beste nieuws voor ON de rentree van Sanne van Dalen. De topschutter speelde de laatste zeven minuten mee na lang blessureleed.

‘Zijn jullie kampioen geworden ofzo?’

Huizinga was tevreden: ,,Het was wel rommelig, we hebben echter veel gecreëerd en zij niet. Deze punten waren cruciaal voor ons. Als we niet hadden gewonnen, was de moed misschien in onze schoenen gezakt.’’ Terwijl ze zich snel bij haar feestende ploeggenoten voor de goed gevulde tribune voegde beet een teleurgestelde Brabantse haar toe: ,,Zijn jullie kampioen geworden ofzo?’’ Het deerde de kleine uitblinker allerminst: ,,Jij bent zeker de cabaretier van de ploeg.’’

Er degradeert één ploeg rechtstreeks uit de vrouwentopklasse en de twee daarboven gaan een zenuwslopende nacompetitie tegemoet met als doel het vege lijf te redden. ON had de zege broodnodig steeg naar de gedeeld negende plek, samen met de grote rivaal ACV.

Oranje Nassau – DSE 2-0

Scoreverloop: 39. Huizinga 1-0, 53. Dijkstra 2-0

Scheidsrechter: De Wit

Gele kaart: Peters (DSE)

Toeschouwers : 150

Oranje Nassau: Köpke; Nijst (68. Klomp), Agema, Brouwer (59. De Boer), Jasmin Slump (68. Moesker); Josefien Slump, Beerta, Baas (83. Blik), Stam (83. Van Dalen); Dijkstra, Huizinga.