Oranje is groen, maar ook gretig

De laatste keer dat het Nederlands elftal op Wembley tegen Engeland speelde, stal Arjen Robben de show met twee goals. Oranje telde die avond in 2012 maar één basisspeler met mínder dan 40 interlands op de teller. Vanavond zit Robben thuis met een blessure. En is Ibrahim Afellay wellicht de enige basisspeler die méér dan 40 keer in Oranje stond.

De spelers van het Nederlands elftal bereiden zich op Wembley voor op de ontmoeting met Engeland. Foto: EPA

De spelers van het Nederlands elftal bereiden zich op Wembley voor op de ontmoeting met Engeland. Foto: EPA

De training van Oranje op Wembley was gisteravond als die van een uitgelaten klas op schoolreis. In een hoek van het veld liepen Timo Letschert, Rick Karsdorp en Vincent Janssen samen warm. Drie jonge eredivisiespelers, nog zo groen als gras, die het machtige stadion met glimmende ogen in zich op namen. ,,Ik ben hier één keer eerder geweest’’, had Janssen eerder op dag verteld. ,,Een paar jaar geleden met familie tijdens een stadiontour.’’

Geblesseerd, gepasseerd of aan het afbouwen

Een eindje verderop liep Daley Blind. Hij is vanavond de aanvoerder van Oranje. Ook zoiets: Van het Oranje dat bijna twee jaar geleden Spanje met 5-1 verpulverde op het WK, is hij de enige basisspeler die er nu bij is tegen Engeland. De rest: geblesseerd, gepasseerd of aan het afbouwen in Turkije en Amerika.

Ja, het Nederlands elftal zit in een overgangsfase. En het gezelschap waarmee bondscoach Danny Blind is neergestreken in Engeland is daarvan het levende bewijs. ,,Van de hele WK-selectie zijn hier nu sowieso maar zeven spelers’’, aldus Blind. ,,Natuurlijk had ik er graag meer tot mijn beschikking gehad. De reeks blessures is vervelend. Maar: het is ook iets natuurlijks in voetbal dat het zo gaat. Er vallen generaties weg en er komen opvolgers. Voor een jongen als Bazoer, 19 jaar, is dit een heel goede wedstrijd op een heel goed niveau. Dat heeft ook iets moois, vind ik.’’

Net als Frankrijk afgelopen vrijdag is Engeland een team dat zich aan het opwarmen is voor het EK. De Engelse bondscoach Roy Hodgson heeft zoveel keus, dat hij met gemak twee complete elftallen kan vullen met louter spelers uit de Premier League.

Defensieve zekerheid

Aanvankelijk wilde Blind in beide oefenduels met een 5-3-2 systeem spelen. Eerst maar eens aan defensieve zekerheid werken, was het idee. En voorin gevaar stichten via de dribbels van Arjen Robben in combinatie met de snelheid en doelgerichtheid van een frisse nieuwkomer als Quincy Promes. Maar tegen Frankrijk gaf Oranje snel twee goals weg. En de ploeg bleek zonder Robben aanvallend zo onmachtig, dat Blind al in de rust teruggreep op het aloude 4-3-3. Dat zal ook vanavond de speelwijze worden. Het moet al het jonge grut nog iets van houvast geven.

Op het middenveld zal de tegen Frankrijk scorende Ibrahim Afellay nu vanaf de aftrap spelen. Net als Bazoer, die de geblesseerde Wesley Sneijder vervangt. En het zou goed kunnen dat de gretige Vincent Janssen mag beginnen in de punt van de aanval na zijn invalbeurt tegen Frankrijk. ,,We moeten deze interland spelen alsof het een kwalificatiewedstrijd is’’, aldus Blind over de inzet van het duel.

Nostalgie

Bij de training werd de bondscoach gisteravond ook nog even geconfronteerd met zijn eigen verleden op het heilige gras van Wembley. In de catacomben van het stadion druipt de nostalgie letterlijk van de muren in vele foto’s van legendarische wedstrijden. Vlak bij de kleedkamer van Oranje hangt ook een plaat van een editie van Engeland – Nederland uit 1996. Dat was het jaar van het voor Nederland mislukte EK.

Groot in beeld op de foto het scorebord met een 4-1 stand en daaronder een Oranjespeler met een aanvoerdersband en gebogen hoofd. ,,Ik heb mijn hand maar voor de uitslag gehouden toen we met onze groep langs die foto liepen’’, antwoordde Blind op een vraag van een Engelse verslaggever. ,,We kwamen 4-0 achter die avond, ik weet het nog goed. Maar op het eind scoorde Kluivert en gingen we door dat ene doelpuntje toch nog door naar de kwartfinales. Daardoor kon ik toch nog happy van het veld.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu