Oranje vecht terug op Olympische Spelen. Dubbelvier roeien pakt eerste goud, zilver voor Ymkje Clevering van Gyas en Melvin Twellaar van Aegir uit Groningen

'Weerbare' roeisters vier-zonder pakken zilver. ANP

De negativiteit rondom de Nederlandse prestaties op de Olympische Spelen is in een nacht weggevaagd. In een tijdsbestek van enkele uren waren er zes medailles voor TeamNL met goud voor roeier Annemiek van Vleuten in de tijdrit en de mannen dubbelvier bij het roeien als uitschieters.

De roeiers haalden het eerste Nederlandse goud van deze Spelen binnen. Ondanks een misslag in het begin roeiden de vier naar een wereldrecord Sea Forest Waterway. Enkele uren later voegde Van Vleuten zich bij hen met een oppermachtig vertoon in de tijdrit. Anna van der Breggen veroverde daar ook nog het brons.

Medaillespiegel

Verder waren er nog drie roeimedailles. Zilver was er voor de vrouwen vier-zonder, met roeier Ymkje Clevering uit Haulerwijk (roeit voor Gyas in Groningen), en de dubbeltwee bij de mannen met Melvin Twellaar van Aegir. De vrouwen dubbeltwee grepen ook nog het brons.

Daardoor rukt Nederland flink op in de medaillespiegel. Na dinsdag stond Nederland nog 31e, maar door de flinke oogst op de woensdagochtend is dat een negende plaats geworden met twee keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons.

Nieuws

Meest gelezen

menu