Oranjeleeuwinnen kijken uit naar krachtmeting met wereldkampioen VS in kwartfinale Olympische Spelen

De Oranjeleeuwinnen waren niet naar Yokohama afgereisd om fortune cookies en overige presentjes aan China uit te delen om het gevreesde Amerika te ontlopen. Integendeel: de arme Chinezen werden met 8-2 van het veld gekegeld, door een Oranje dat vertrouwen tankte voor de knock-outfase en kon wennen aan de omstandigheden.

Sarina Wiegman feliciteert haar speelsters met de winst op China.

Sarina Wiegman feliciteert haar speelsters met de winst op China. Foto: YOSHIKAZU TSUNO

Vrijdag, om 13.00 uur Nederlandse tijd, wacht de Nederlandse vrouwen op dezelfde locatie de kraker met wereldkampioen Amerika. Inderdaad, de ploeg die twee jaar geleden in Frankrijk nog oppermachtig was in de WK-finale (2-0) tegen Oranje.

Maar dat was toen. Nu staan de zaken er geheel anders voor. Want het tot voor kort gevreesde Team USA is in Japan geen schim van het elftal dat de wereld de afgelopen jaren met harde hand regeerde. Het is now or never , realiseerde Sarina Wiegman zich dan ook in de spelonken van de betonnen kolos van Yokohama. Een gekke gedachte: bij een nederlaag zit het bondscoachschap van de succescoach erop. Ze gaat aan de slag bij het nationale team van Engeland.

VS niet lekker in toernooi

Maar daar gaan Wiegman en consorten uiteraard niet van uit. Daarbij: de Amerikanen zitten allesbehalve lekker in het toernooi. „Wij zien zeker mogelijkheden, dit is hét moment”, stelt de bondscoach. Ze gelooft heilig in een goede afloop. „Wij hebben vandaag een dikke overwinning behaald, hebben twee dagen om te herstellen en hoeven niet te reizen. Dat is hartstikke fijn. We zijn klaar voor Amerika.”

Klare taal van de vrouw die voor haar werkzaamheden als coach een standbeeld op het complex van de KNVB in Zeist verdiende én kreeg. Zoals ook de Oranjeleeuwinnen na afloop van de overwinning blaakten van het zelfvertrouwen. Invalster Kika van Es, blij met de speelminuten die ze als invalster kreeg: „Bang voor Amerika? Echt niet. We voelen ons goed en kijken er zelfs heel erg naar uit. We hebben geen seconde nagedacht om hen te ontlopen. We wilden deze wedstrijd gewoon winnen.”

Ongelooflijk maar waar: eerder op de dag mondde de wedstrijd tussen Amerika en Australië uit in een bloedeloze 0-0. Daardoor plaatsten beide teams zich voor de kwartfinale. Maar het zegt veel, zo niet alles over de huidige staat van de nummer 1 van de wereld dat het bang was om te verliezen en het met de Aussies op een akkoordje gooide.

‘Iets moois neerzetten’

Lieke Martens, eerder op de avond tweemaal trefzeker: „Normaal gesproken zijn de Amerikanen fit en sterk. Maar ze verliezen dik van Zweden en spelen 0-0 tegen Australië. Ze doen dingen klaarblijkelijk niet goed en daar moeten we goed naar kijken. Ik geloof dat we vrijdag echt iets moois gaan neerzetten.”

Het goede nieuws was de invalbeurt van een half uur van Vivianne Miedema, de aanvalsleider die na het duel met Brazilië kampte met lichte liesklachten en in eerste instantie uit voorzorg werd gespaard. Stefanie van der Gragt speelde zelfs helemaal niet. Wiegman: ,,Ze had al geel op zak en ik wilde geen enkel risico nemen dat ze tegen een fatale tweede kaart opliep.”

In dat halve uurtje schroefde Miedema haar doelpuntentotaal op de Spelen met twee treffers op naar acht. „Het was fijn dat ik nog wat minuutjes kon meepakken”, zei de Hoogeveense spits van Arsenal, die op Japanse bodem iedere 22 minuten goed is voor een treffer.

„Het zijn hier hele andere omstandigheden dan in Miyagi. Kouder, maar benauwder. En het veld was een stuk harder. Ik heb prima kunnen toewerken naar vrijdag, we weten allemaal wat voor wedstrijd eraan komt. Ik hoop heel erg dat we nu tegen hen kunnen stunten.”

En die wedstrijd betreft uitgerekend haar honderdste interland. „Dus hoop ik dat het een heel mooie gaat worden”, glimlacht de spits. „Natuurlijk is het bijzonder en mooi dat hij op de Olympische Spelen komt. Maar je hebt er geen zak aan als je naar huis wordt gestuurd.”

Miedema niet bang

Hoewel Amerika de salonremise met Australië al wandelend afsloot, wil dat niet zeggen dat die ploeg er niets meer van kan. „Misschien hebben ze zich wel gespaard voor ons”, filosofeerde Miedema. ,,We zijn niet meer bang voor ze, maar we moeten wel respect hebben voor Amerika. Het is bizar wat ze allemaal hebben gepresteerd. Maar we mogen ook van onze eigen kracht uitgaan. Ik hoop dat we lijn kunnen doortrekken, nóg meer foutjes eruit halen en dat we vrijdag top zijn.”

Nadat Shanice van de Sanden al vroeg in de wedstrijd de score opende, leek de ploeg volledig in controle. Totdat opnieuw, net als in voorgaande duels, een defensief slordigheidje voor een tegentreffer zorgde. Ook na rust, bij een stand van 5-1, kreeg keeper Sari van Veenendaal nog een onnodige goal om de oren. Het waren de enige twee smetjes in een verder probleemloze wedstrijd. Lyneth Beerensteyn, de vervanger van Miedema, scoorde ook twee keer.

Bij 8-2 bleef de teller steken. Daardoor eindigde Oranje op het duizelingwekkende aantal van 21 gescoorde doelpunten in drie groepsduels. Een ongekende productiviteit. Over de aanvallende kracht hoeft niemand zich zorgen te maken, maar in defensief opzicht is er nog altijd ruimte voor verbetering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu