Oranjeleeuwinnen plaatsen zich probleemloos voor EK met 7-0 zege op Estland in Euroborg

De klus is geklaard: Nederland gaat naar het EK in Engeland. Foto Cor Lasker

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun EK-ticket binnen. In een lege Euroborg werd in Groningen vrijdagavond voetbaldwerg Estland met een 7-0 zege probleemloos opzijgezet.

De Oranjeleeuwinnen hadden in het kwalificatieduel tegen Estland nog drie punten nodig om zich voortijdig te plaatsen voor het Europees kampioenschap in 2022 in Engeland. En natuurlijk kwam die overwinning er. Tegenstander Estland is immers niet van dusdanig niveau dat Nederland – de regerend Europees en vice-wereldkampioen – daar veel moeite mee moest hebben. Na de 7-0 overwinning uit, stonden deze keer na het laatste fluitsignaal dezelfde cijfers op het scorebord.

Eenzijdig

Daardoor voert het team van bondscoach Sarina Wiegman, die volgend jaar na de deelname aan de Olympische Spelen Nederland verruilt voor Engeland, de stand in de EK-kwalificatiepoule aan met 24 punten uit 8 wedstrijden. Dinsdag kunnen daar nog drie punten bijkomen als de Oranjeleeuwinnen in Pristina het eveneens niet al te sterke Kosovo treffen.

Dat de wedstrijd tegen Estland in een de door coronamaatregelen vreemd lege Euroborg eenzijdig was, is nog zachtjes uitgedrukt. De bezoekers traden aan met slechts één spits, maar die werd geenszins aan het werk gezet. Estland trok zich met elf speelsters ver terug op eigen veld en probeerde zo de onvermijdelijke nederlaag zo laag mogelijk te houden.

Goed gebruik van de zijkanten

Het duurde niet lang voordat Nederland, dat aanvallend goed gebruik maakte van de zijkanten, de gaten vond in de Estse verdedigingsmuur. Het was al na zeven minuten de toch niet al te grote Daniëlle van de Donk, die met een bekeken kopbal Oranje op een 1-0 voorsprong bracht. Nog geen tien minuten later was het opnieuw raak toen de Arsenal-speelster van dichtbij opnieuw afrondde, nadat keepster Karina Kork een schot van Jackie Groenen niet onder controle had gekregen.

Een subtiel passje van de Hoogeveense Vivianne Miedema zette diezelfde Groenen in de 26ste minuut vrij voor de keeper. Het was een koud kunstje voor de speelster van Manchester United om de Oranjeleeuwinnen op een al comfortabele 3-0 voorsprong te zetten. Nederland ging met 4-0 de rust in, nadat Friezin Sherida Spitse een strafschop onberispelijk raak knalde. De penalty was voor Estland wat ongelukkig ontstaan, doordat een verdedigster de bal bij een harde voorzet van Lieke Martens op de hand kreeg. Ze kon daar weinig aan doen.

Doorlopend aanvallend

De tweede helft kende eenzelfde wedstrijdbeeld met een doorlopend aanvallend Nederland en een verdedigend Estland. Dat leidde nog tot de 5-0 door Groenen. Verdedigster Aniek Nouwen van PSV maakte vervolgens de 6-0 en haar eerste interlandgoal. Dat gold ook voor Katja Snoeijs met de 7-0. Het was tevens de eindstand. Topscorer Miedema was wat ongelukkig in de afronding en maakte deze keer geen doelpunt.

Oranje kende wat wijzigingen in vergelijking met het voorgaande EK-kwalificatieduel tegen Rusland. Jill Roord, die toen voor de winnende 1-0 zorgde, is nog steeds aan haar knie geblesseerd. Op het middenveld was routinier Spitse teruggekeerd. Zij kon eerder in Rusland door quarantaine-maatregelen niet spelen. Sari van Veenendaal werd in het Nederlandse doel vervangen door Lize kop van Ajax, die dus niets te doen had. Katja Snoeijs speelde op rechts voor Shanice van de Sanden. Zij ontbrak vanwege privé-omstandigheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu