Organisatie veldrit Gieten is bereid om publiek en VIPS te weren

Sfeerbeeld van de Super Prestige-veldrit in Gieten. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

De drijvende krachten achter de veldrit van Gieten gaan er vooralsnog van uit dat men op zondag 11 oktober kan organiseren. Maar dat zal als gevolg van de coronacrisis niet zonder aanpassingen zijn.

Secretaris Jantienus Warners zegt bereid te zijn die offers te brengen. ,,Ik kan nu al wel inschatten dat onze VIP-tent met zevenhonderd bezoekers dit jaar niet open kan.''

De organisatie is ook bereid minder publiek toe te laten, eventueel zelfs helemaal de toeschouwers te weren. ,,Hoe jammer we dat ook vinden.'' Warners zegt dat het programma waarschijnlijk wordt aangepast. ,,We zitten met de tv-registratie van Gent-Wevelgem zitten op dezelfde middag. Dus moeten de wedstrijden voor mannen en vrouwen naar voren of naar achteren in het programma.”

Herkansing

Gent-Wevelgem, van oorsprong een voorjaarsklassieker, werd door de UCI op 11 oktober geplaatst op de hertekende wielerkalender 2020 voor hun herkansing.

Dat het Gent-Wevelgem is, waar Gieten de datum moet delen, noemt Warners een meevaller. ,,Als je kijkt naar de andere wedstrijden die we hadden kunnen treffen, dan vind ik Gent-Wevelgem de minst erge concurrent. Is het de Amstel Gold Race (de dag voordien) of Parijs-Roubaix (een week later) waarmee je de datum deelt, dan krijg je aanmerkelijk minder exposure. Daarom hebben wij ook geen andere datum aangevraagd, zoals andere veldritten al wel deden. Op zich kunnen we goed leven met 11 oktober.”

Van der Poel en Van Aert

Warners realiseert zich dat dit betekent dat wereldkampioen Mathieu van der Poel en diens voorganger Wout van Aert niet naar Drenthe zullen afreizen. ,,Die zullen kiezen voor de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en mogelijk ook Gent-Wevelgem. Het scheelt ons veel startgeld als ze niet komen. Maar liever heb ik dat ze er wel staan, ik heb ze vooralsnog in de begroting opgenomen. En die verwacht ik sluitend te krijgen.”

Warners staat er positief in waar het gaat om het doorgaan van de Drentse veldrit uit de Superprestige-reeks. ,,Ik denk dat wij met weinig of geen publiek en VIPS niet onder een grootschalig evenement vallen. We hebben per wedstrijd maximaal 50-60 man rond rijden, die het grootste deel van de wedstrijd ook hun eigen plek op het parcours innemen."

'Het moet wel verantwoord zijn'

De organisatie zegt afhankelijk te zijn van wat de overheid doet. Warners zegt in contact te zijn met de gemeente, provincie en veiligheidsregio. ,,Ik zie op dit moment geen reden dat het niet door kan gaan. Alleen als de overheid de anderhalve metermaatregel handhaaft bij de start, dan ontkomen we er niet aan dat we niet door kunnen gaan. Maar als dat tegen die tijd niet kan, dan kunnen al die wegwedstrijden zeker niet door gaan. Daarom geloof ik wel in de kansen van onze veldrit, maar een gelopen race is het nog niet: het moet natuurlijk wel verantwoord zijn en er zal een vergunning verstrekt moeten worden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu