Oud-doelman Eddy Pieters Graafland overleden

Oud-doelman Eddy Pieters Graafland overleden ANP

Oud-doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club Feyenoord. De oud-international van Oranje stond zowel bij Ajax als Feyenoord onder de lat en wordt gezien als een van de beste keepers uit het Nederlandse voetbal.

Pieters Graafland debuteerde in 1951 op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Ajax. Met Ajax werd hij in 1957 landskampioen.

In 1958 maakte de doelman voor 134.000 gulden, een recordbedrag destijds, de overgang naar aartsrivaal Feyenoord. Het werd zijn meest succesvolle periode. Tussen 1958 en 1970 pakte Pieters Graafland met Feyenoord vier keer de landstitel en twee nationale bekers.

In 1970 won hij tijdens zijn laatste seizoen als prof de Europa Cup I. Met Pieters Graafland in het doel versloeg Feyenoord Celtic dat jaar in de finale met 2-1. Het was de laatste officiële wedstrijd die de doelman speelde.

De geboren Amsterdammer speelde 47 interlands voor Oranje.

Feyenoord heeft "met grote droefenis" kennisgenomen van het overlijden van Pieters Graafland, meldt de club in een reactie. Volgens de stadionclub was hij behalve een begenadigd keeper ook een goede cameraman en een graag geziene gast in de Kuip. "Ik vond het prachtig om in een elftal de rots in de branding te zijn, mezelf waar te maken", zou Pieters Graafland onlangs tijdens een bijeenkomst van oud-spelers hebben gezegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu