Oud-speler en Canadees Chris Voth is beoogd assistent-coach bij volleybalteam Lycurgus

Chris Voth als speler van Lycurgus. Foto Archief/Jan Kanning

De Canadese oud-speler Chris Voth moet het komende seizoen de nieuwe assistent-trainer worden van het volleybalteam van Amysoft Lycurgus uit Groningen.

Of de aanstelling daadwerkelijk doorgaat hangt af of Voth, die een jaar geleden afscheid nam van de meervoudig Nederlands kampioen, een werkvergunning krijgt. Daar is Lycurgus nu mee bezig. De 29-jarige Canadees stond eerder van 2014 tot medio 2016 en het seizoen 2018/2019 als speler onder contract. De verbintenis als assistent zou in eerste instantie voor een jaar zijn.

Volgens Lycurgus, dat in juni een sollicitatie-procedure startte voor een nieuwe assistent-coach/analist, is Voths aanstelling geen gelopen race. ,,De lichten bij het UWV staan nog niet op groen. Het voornaamste punt hierin is de toegevoegde waarde van Voth in relatie tot mogelijke kandidaten in eigen land’’, stelt Lycurgus.

Geen geschikte Nederlander

In dat verband stelt het volleybalteam dat er de afgelopen maanden ook na inschakeling van volleybalbond Nevobo geen geschikte Nederlandse kandidaat is gevonden. Daarom verlegde de leiding van Lycurgus de focus naar het internationale circuit, waarna Voth als beste kandidaat naar voren kwam. De voormalig passer-loper moet zich naast het trainerswerk ook met de data-analyse van de eigen spelers en tegenstanders gaan bezighouden.

Lycurgus moet de technische staf uitbreiden, omdat data-analist Willem de Wit is vertrokken en door het feit dat assistent-coach Gerard Smit binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Voth was de afgelopen periode hoofdcoach van de Red River College Rebels in Winipeg. Ook maakt hij deel uit van de staf van het Canadese volleybalteam.

Enorme eer

Voth stak nooit onder stoelen of banken dat Lycurgus als club en Groningen als stad hem enorm beviel. ,,Ik vind het een enorme eer om hopelijk weer deel uit te mogen maken van het team.’’ En zegt hoofdcoach Arjan Taaij: ,,We denken dat we met Chris een zeer bevlogen mens en volleybalcoach toe kunnen voegen aan onze staf. Hij heeft afgelopen jaar ervaring opgedaan als coach. Chris kent ons werkklimaat, onze visie op volleybal en de omgeving.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu