Oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma leidt Hijken naar vierde landstitel

Oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma. Foto: Archief Jaspar Moulijn

Met een meeslepende slotakkoord in de ereklasse dammen heeft Hijken DTC via een 10-10 gelijkspel bij runner-up Culemborg zijn vierde landstitel veroverd.

De regerend landskampioen had de eerste tien duels alle gewonnen, maar ook de Geldersen produceerden een indrukwekkende serie, waarin ze alleen aan Schiedam een punt moesten afstaan. En dus mochten de twee topteams het in de slotronde onderling uitvechten.

Over de hele linie had Hijken weliswaar een licht overwicht, maar toen een riskante omsingeling van Hans Jansen tegen strateeg Paul Oudshoorn volledig op de klippen liep, zat Hijken plotseling in zwaar weer. Onder andere Wouter Wolff, Roel Boomstra, Wouter Sipma en Jan Ekke de Vries zagen hun winstpogingen stranden, maar toen was daar Harm Wiersma.

Ragfijn positiespel

De oud-wereldkampioen bracht grootmeester en oud-Hijken speler John van den Borst met ragfijn positiespel in het nauw. Wiersma had het resterende tempospel feilloos berekend en toen de volledig vastgelopen Van den Borst capituleerde kon de 66-jarige Fries op de schouders: 10-10.

Onderin kon Hoogeveen het niet bolwerken tegen het sterke Schiedam. Het jeugdige team dolf met 15-5 het onderspit en verlaat na een vierjarig verblijf met opgeheven hoofd de ereklasse.

Nieuws

Meest gelezen

menu