Oude kwaal leidt nederlaag in voor FC Groningen. Stunt op bezoek bij PSV blijft ondanks vroege voorsprong uit

Alle verloven intrekken en oefenen op het verdedigen bij dode spelmomenten. Dat zou de komende twee weken de straf moeten zijn voor de spelers van FC Groningen, die zaterdagavond weer eens aan de chronische kwaal bezweken tegen PSV. Het werd, ondanks twee juweeltjes van Cyril Ngonge, 5-2 in Eindhoven.

FC Groningen, hier met Azor Matusiwa, Wessel Dammers en Mike te Wierik, moest bij tijd en wijle alle zeilen bijzetten in Eindhoven.

FC Groningen, hier met Azor Matusiwa, Wessel Dammers en Mike te Wierik, moest bij tijd en wijle alle zeilen bijzetten in Eindhoven. Foto: ANP/MAURICE VAN STEEN

Nog nooit slaagde Danny Buijs er sinds zijn aanstelling bij FC Groningen in 2018 in om in een wedstrijd bij een van de traditionele topclubs een stunt neer te zetten in de vorm van een uitzege. Deze keer moest het maar eens gebeuren, zo vond de trainer voorafgaand aan het duel tegen PSV. Vroeg op voorsprong komen en dan het taaie gezicht tonen dat FC Groningen de laatste jaren zo kenmerkt, zo luidde het devies van de oefenmeester aan zijn elftal.

Buijs moest zijn basisformatie in de aanloop naar het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük op één positie wijzigen. Patrick Joosten stond op het wedstrijdformulier in plaats van Ahmed El Messaoudi. Dat had niets te maken met de interesse voor de middenvelder, maar alles met het niet 100 procent fit zijn van de Belg.

Gudmundsson verhoogde zijn waarde nog even

Ook de andere spelers die op de nominatie staan om FC Groningen nog voor de transferdeadline van aanstaande dinsdagnacht te verlaten, startten gewoon in Eindhoven. Zo nam de opnieuw door Stade Reims begeerde Azor Matusiwa net als anders zijn positie in als controleur en verhoogde linker vleugelverdediger Gabriel Gudmundsson zijn waarde nog even door een fraaie assist af te leveren voor de 1-1 van FC Groningen na een kwartier spelen.

Het was PSV dat kort daarvoor al op voorsprong kwam door een doelpunt van Cody Gakpo. Er ging een ingooi van de Eindhovenaren aan vooraf, de eerste van drie dode spelmomenten die FC Groningen (mede) fataal werden in het Philips Stadion. Bij deze eerste situatie liepen de verdedigers Wessel Dammers en Mike te Wierik compleet achter de feiten aan. Gakpo kreeg alle ruimte om aan te leggen en maakte daar volop gebruik van met een fraaie en doeltreffende uithaal.

Vroege tegentreffer basis voor doemscenario?

Een vroege tegentreffer vormt normaal gesproken een goede basis voor een doemscenario op bezoek bij een topclub, maar FC Groningen was niet voornemens zich te laten slachten. De noorderlingen toonden in het eerste half uur verrassend veel veerkracht. Na een kwartier lag de gelijkmaker in het net. De assist van Gudmundsson leidde tot de eerste treffer van Cyril Ngonge in het FC Groningen-shirt. Nadat een PSV’er de voorzet van Gudmundsson nog toucheerde, stond de van RKC Waalwijk overgekomen aanvaller ineens vrij de Eindhovense doelman Joël Drommel. Ngonge bleef ijzig kalm: 1-1.

Het werkte bevrijdend voor FC Groningen, want de Trots van het Noorden begon aan een fase waarin het diverse keren gevaarlijk opdook in het strafschopgebied van PSV. De uiteindelijke oogst bleef beperkt tot één doelpunt, opnieuw van Ngonge. De aanval begon met een bekeken steekpass van Joosten op de watervlugge en naar binnen trekkende Gudmundsson. Die probeerde het deze keer eens zelf, maar strandde op de benen van Drommel. In de rebound was de scherpe Ngonge er als de kippen bij om alsnog af te ronden en FC Groningen op voorsprong te brengen.

Roger Schmidt kijkt raar op

Daar keken de 23.447 toeschouwers inclusief trainer Roger Schmidt wel even raar van op, helemaal toen FC Groningen via een voorzet van Joosten ook nog een uitgelezen mogelijkheid kreeg om ook nog de 1-3 te maken. De bal bleef net buiten het bereik van Michael de Leeuw, die het moeilijk had, en Mo El Hankouri. Ook Ngonge zelf kreeg nog een kans, maar deze keer kreeg hij de bal niet goed op zijn voet.

FC Groningen mocht welgeteld negen minuten dromen van de stunt die even in de lucht hing. Daarna stelde PSV orde op zaken. Eerst was het Andrë Ramalho die vanuit een hoekschop, via Mo El Hankouri, de gelijkmaker binnenkopte. In de zevende minuut van de blessuretijd van de eerste helft namen de Eindhovenaren opnieuw de leiding en wéér was het een corner die het onheil inleidde. Bij de eerste had de prima keepende Peter Leeuwenburgh nog een antwoord op de inzet van Gakpo, bij de tweede hoekschop die erop volgde opnieuw Ramalho die het pleit beslechtte.

Koude douche

Zo werd FC Groningen met een koude douche de kleedkamer ingestuurd. Na rust werd het er niet beter op, want nadat Leeuwenburgh nog een kans van Marco van Ginkel neutraliseerde, was het in de 55ste minuut wel raak voor spits Eran Zahavi. Zijn doelpunt werd nog gecheckt op buitenspel, maar vanuit Zeist keurde de VAR de treffer goed.

Na de 4-2 voerde Buijs een drievoudige wissel door. Gudmundsson, Joosten en De Leeuw mochten de kleedkamer opzoeken voor Björn Meijer, Ahmed El Messaoudi en Jorgen Strand Larsen. Het leidde niet tot een nieuw offensief van de Groningers, die zelf nog ontsnapten aan een strafschop toen Azor Matusiwa zijn tegenstander Gakpo onderuit leek te schoffelen. Gözübüyük vond het na het checken van de beelden onvoldoende om de bal op de stip te leggen. Daarmee bleef de schade ook met de late 5-2 van Bruma uiteindelijk beperkt voor FC Groningen, maar de vurig gewenste stunt zat er na het eerste half uur niet meer in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu