PSV met opgeheven hoofd uit Europa

PSV verliest in het stadion Vicente Calderon de Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid. Marco van Ginkel van PSV na floop van de strafschoppen. FOTO ANP/OLAF KRAAK

Zeven penalty's lang hield PSV uitzicht op een ongelooflijke avond in Madrid. Toen werd Luciano Narsingh dinsdag in de strafschoppenserie de schlemiel. Maar het doet niets af aan de topprestatie die een eredivisieclub dit seizoen heeft geleverd in de Champions League.

Hoe het dinsdagavond ook zou aflopen in de bloedstollende penaltyserie in Vicente Calderon, PSV dwong het respect van heel Europa af met zijn verweer over twee wedstrijden tegen een internationale topclub. Twee keer 0-0 spelen tegen Atlético Madrid, en ook geen krimp geven in een slopende verlenging; het is bijna een tien met een griffel waard.

Bijna dus, want natuurlijk was er teleurstelling na het keiharde verdict vanaf 11 meter. Van Ginkel, Guardado, Pröpper, Bruma en Moreno, Lestienne en Arias schoten allemaal feilloos raak, toen de strafschop van Narsingh de lat raakte en de droom van PSV ten einde was.

Nul
Zo lang mogelijk de nul proberen houden. Daar was alles bij PSV op gericht geweest in het gaandeweg van emoties overkokende stadion Vicente Calderon. Het sprak helemaal aan het begin van de lange avond al uit de keuze van trainer Cocu om met drie centrale verdedigers te beginnen. Drie weken terug in Eindhoven was Atlético vroeg in de wedstrijd een paar keer dwars door het hart van de PSV-defensie gesneden, waar Bruma en Moreno zich toen als  duo uit elkaar lieten trekken. Nu was Moreno de vrije man die als extra slot op de deur moest fungeren.

Werkte het? Ja dus. Al ontsnapte PSV op een aantal cruciale momenten ook dankzij zijn fenomenale keeper en dankzij geluk. Griezmann, de Franse spits van Atlético, had bijvoorbeeld net als in Eindhoven meteen in het eerste kwartier al voor 1-0 moeten zorgen. Dit keer werd hij vrijgespeeld via een flitsende combinatie in de zestien-meter. Maar opnieuw kreeg hij de bal niet langs Zoet.

De keeper behoorde samen met Bruma, Isimat en Moreno tot de mannen die PSV het meest van al recht hielden. Vooral Bruma was een rots. In principe heeft hij al jaren alles wat een moderne topverdedigers moet hebben in zijn bagage. Maar nu, op zijn 24ste, heeft hij ook de rust en het overzicht om het steeds te tonen.

Fabelachtig
Wat ging het soms fabelachtig snel, bijvoorbeeld als de Spaanse topclub aanviel over de rechterkant via de offensieve back Juanfran. En als hij niet diep ging, dook middenvelder Koke wel in het gat of anders Griezmann. Je zag er het trainingswerk van uren en uren in terug.

PSV op zijn beurt wilde ook doorkomen via de flanken. Het lukte bijvoorbeeld een keer perfect toen Van Ginkel in de hoek werd vrijgespeeld en zijn voorzet bijna Locadia bereikte bij de tweede paal. De rebound ging voorbij aan De Jong die net te ver was doorgelopen.

Op andere momenten ontbrak de onderlinge afstemming of de finesse. Spelers als Locadia, Van Ginkel en De Jong hadden daar nogal eens last van. Dan sprongen ballen bij de aanname te ver van hun voet of ze handelden ze onder druk net te langzaam.

Gericht schieten
Maar wat Locadia wel kan als de beste: gericht schieten. Zoals dinsdag na een uur, toen hij bijna  voor 0-1 zorgde met een gekruld schot op de paal. Weer kwam De Jong net niet helemaal goed uit voor de rebound.

Die kans gaf PSV nieuwe energie. Er brak een fase aan waarin de partij definitief in evenwicht kwam. PSV hield meer balbezit, kwam steeds meer aan aanvallen toe. En wat ook hielp: Atlético werd slordiger, geïrriteerder. Langs de kant trok de zoals altijd bezeten meelevende trainer Simeone zich de haren uit het hoofd.

Je voelde het ook aan het publiek in Vicente Calderon. Dat was voor rust nog vol vertrouwen dat de goals wel zouden gaan komen. Maar na die kans van Locadia klonk ook het eerste gefluit, de eerste irritatie door in hun gezang. Het werd steeds duidelijker dat de partij niet in de reguliere tijd zou worden beslist. Het moet uiteindelijk zelfs via penalty's.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu