Pieter Weening uit Harkema zet punt achter wielerloopbaan

Weening stopt op 39-jarige leeftijd met wielrennen ANP

Pieter Weening zet een punt achter zijn lange loopbaan. Nadat dinsdag bekend werd dat hij geen nieuw contract krijgt bij Trek-Segafredo, besloot de 39-jarige Fries vandaag te stoppen met profwielrennen.

Weening won in 2005 een etappe in de Tour de France. Negen jaar later was Lars Boom de volgende Nederlander met dagsucces in de Ronde van Frankrijk. Weening reed het grootste deel van zijn carrière voor de voormalige Raboploeg. Hij won in 2011 en 2014 een etappe in de Giro en droeg de roze trui.

,,Ik houd van deze sport en van deze wereld, maar na bijna 20 jaar op de weg neem ik nu rust”, zegt Weening. ,,Ik ga thuis in Neerharen genieten van mijn leven met mijn vrouw en onze twee kinderen. Ik heb wel wat gedachtes en ideeën voor de toekomst, maar het is nu te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Bauke Mollema

Weening, onder meer winnaar van een Touretappe in 2005, zat aan het begin van dit jaar zonder werkgever nadat Roompot-Charles was gestopt. In juni keerde de Fries terug in het peloton. Hij kreeg een contract tot het einde van het seizoen bij Trek-Segafredo, de ploeg van onder anderen Bauke Mollema, Koen de Kort en de Italiaan Vincenzo Nibali.

Weening ging de Giro d’Italia in als knecht van Nibali, maar hij moest al tijdens de vijfde etappe afstappen als gevolg van een valpartij een dag eerder. De veteraan liep daarbij een hersenschudding op. Weening hoopte daarna de Vuelta te kunnen rijden, maar de dokter schreef hem absolute rust voor. ,,Toen kwam het besef dat het tijd was geworden om te stoppen. Niet mijn lichaam, maar meer mijn geest vertelde me dat.”

Nieuws

Meest gelezen

menu