Pijnlijke val deert Fabriek nauwelijks

In de finale van de Specials ging Dirk Fabriek samen Mark Stiekema in de eerste bocht keihard onderuit. Na de herstart verbeet hij de hevige pijn en sleepte een prachtige tweede plaats uit het vuur.

Vlak voor de huldiging van de Pinksterraces werd de op een steenworp van het MAC Stadion woonachtige Fabriek gesteund en gefeliciteerd door zijn vriendin. Het kostte Fabriek misschien daarom geen moeite om ondanks hevige pijn een vette glimlach op zijn gezicht te toveren. De finale leek namelijk een flop te worden voor Fabriek. Stiekema en Fabriek, beiden uit Stadskanaal, knalden keihard tegen de boarding. Toch verschenen de coureurs even later ondanks lichamelijk en mechanisch ongemak gewoon weer aan de start.

,,Ik had geen idee wat er gebeurde, maar ik voelde me opeens zomaar glijden’’, keek Fabriek op de val terug. De onaantastbare wereldkampioen Jannick de Jong was na de herstart nog teveel voor Fabriek, maar de tweede plaats vlak voor de eveneens sterk rijdende Romano Hummel uit Groningen bracht het thuispubliek helemaal in extase.

Strijd op leven en dood

Fabriek was er ondanks de pijn enorm content mee. Vorig seizoen werd hij nog gekweld door een vervelende rugblessure. ,,Vooral daarom heb ik er een heel goed gevoel over’’, sprak de coureur monter. ,,Ik voel de pijn wel en morgen zal het waarschijnlijk nog erger worden, maar de uitslag vergoedt heel veel. Dit is een goede start na het rampseizoen van vorig jaar.’’ Mark Stiekema speelde in de finale geen rol van betekenis meer.

In de wedstrijd bij de zijspannen, die net als bij de Specials meetelde voor het Open Nederlands Kampioenschap, moest de gedoodverfde winnaar William Matthijssen met zijn nieuwe bakkenist Sandra Mollema alles uit het vuur halen om de winst ook werkelijk te behalen. In de series was Matthijssen voor iedereen ongrijpbaar, maar de finale ontwikkelde zich onverwacht tot een strijd op leven en dood.

Matthijssen kende een zeer matige start. De ervaren zijspanrijder uit Alteveer werd tot zijn ongenoegen na die slechte start door een drietal rijders opgesloten. De uitstekend rijdende Dennis Noordman uit Nieuwediep kon met zijn bakkenist Patrick Kremer zodoende bijna voor een sensatie zorgen. Matthijssen werkte zich weliswaar snel op naar de tweede positie, maar Noordman wilde van geen wijken weten.

Winnaarsmentaliteit

Pas in de laatste ronde etaleerde Matthijssen zijn onnavolgbare techniek. Met een handige manoeuvre plaatste hij zijn motor naast Noordman, die uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in de veelvuldig nationaal kampioen. ,, Ik hoorde hem aankomen. Jammer dat hij me toch nog pakte. Je moet echter van goeden huize komen om Matthijssen te verslaan’’, aldus Noordman.

Bij Matthijssen zat de schrik er na zijn slechte start behoorlijk in. Zijn winnaarsmentaliteit hielp echter om net als tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen in Balkbrug toch de hoogste trede van het podium te bereiken. ,,Ik heb in jaren niet zo’n slechte start gehad’’, beschreef Matthijssen deze ongekend spannende race. ,,Ik dacht dat ik bij de start stil stond. Ik moest daarna drie rijders passeren en ben er daarom maar even voor gaan zitten. De overwinning was moeizamer dan ik vooraf had verwacht, maar aan de andere kant geeft het me veel voldoening dat ik na een moeilijke inhaalrace alsnog de winst pakte.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu