Plan voor noordelijk kampioenschap tafeltennis

Plan voor noordelijk kampioenschap tafeltennis

Vrijdag tot en met zondag worden in Winschoten de Groninger tafeltenniskampioenschappen gehouden. De organisatie is vor de derde opeenvolgende en laatste keer in handen van TTV Oldambt.

Vrijdag tot en met zondag worden in Winschoten de Groninger tafeltenniskampioenschappen gehouden. De organisatie is vor de derde opeenvolgende en laatste keer in handen van TTV Oldambt.

De Groninger Tafeltenniskampioenschappen worden mogelijk uitgebreid naar een toernooi voor de drie noordelijke provincies. ,,Dan krijgen we een noordelijk kampioenschap'', zegt voorzitter Stef Arends van het organisatiecomité.

Wellicht wordt het voor tafeltennisbond NTTB Noord dan gemakkelijker om verenigingen te vinden die het evenement willen organiseren. Ook het vinden van sponsors zou zo meer resultaat moeten opleveren. ,,Gedacht wordt om eerst Drenthe erbij te betrekken en daarna Friesland. Dat wordt momenteel bekeken'', zegt Arends.

Voor TTV Oldambt is het na drie jaar, zoals met de bond was afgesproken, voorbij. Nu moet een andere vereniging het stokje overnemen, zoals de Oost-Groningers dat ook van hun voorganger deden. Maar deze nieuwe vereniging is nog niet gevonden. Arends: ,,Ze kunnen ons draaiboek voor het toernooi zo van ons overnemen. Ik had gehoopt dat er al een vereniging was gevonden. Dan hadden daarvan mensen de komende dagen met ons mee kunnen draaien; een kijkje in de keuken nemen. Maar dat is dus nog niet het geval.''

Volgens de voorzitter zullen om en nabij de 300 tafeltennissers uit Groningen de komende drie dagen hun wedstrijden spelen in de sportzalen van het Dollard College aan de Stikkerlaan in Winschoten. ,,Het aantal is minder dan in vorige jaren. Als we de scholieren, die meedoen, meetellen, komen we rond de 300 uit. Verenigingen hebben minder leden dan voorheen. Waar dat mee te maken heeft? Dat is niet precies te zeggen, maar wellicht is het betalen van contributie in deze tijd voor meer mensen een probleem.''

Om het toernooi ook als kijkspektakel nog aantrekkelijker te maken, vinden zondag wederom tevens de Open Groninger Kampioenschappen plaats. Daarvoor is het deelnemersveld samengesteld door de gewezen nationale toppers Cathry Hof en Monique Arends, de dochter van de organisator. Het was de bedoeling internationale topspelers en –speelsters vast te leggen, maar dat is niet gelukt. ,,We kregen onverwacht te maken met een groot toernooi in Zoetermeer (Taverzo Open). Bij die vereniging smijten ze met geld. Dat geld hebben wij niet tot onze beschikking. Daardoor kiezen veel spelers voor dat andere toernooi'', vertelt Hof.

Taverzo opent een nieuwe sporthal en heeft nogal wat sponsors gevonden om dat met een toernooi te vieren. Volgens Hof was het voor de Open GK vooral lastig om goede vrouwen te krijgen. Shuohan Men (Klimaatgroep Stars, Middelstum) neemt het in de open klasse daarom als enige vrouw op tegen Matthias Sijtstra (GSV Frödenberg, Duitsland), Peter Verweij (TTV Emmen)¸ Jan Tammenga, Henk Jan Wils, Collin Rengers, Bahram Gerami, Thomas Kuijer (allen Klimaatgroep Stars) en Huge Beute (GTTC, Groningen). ,,Het worden zeker interessante en spannende wedstrijden'', zegt Hof.

Zelf doet de Groningse, evenals Monique Arends, in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meer mee aan het toernooi. ,,Ik heb te druk gekregen voor tafeltennis. Dat geldt ook voor Monique. Ik kon de sport niet meer met mijn werk combineren. Dan had ik op een lager niveau competitie moeten gaan spelen en daar had ik geen zin in. Daarom ben ik helemaal gestopt'', zegt Cathry Hof. Ze werkt bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), waar het momenteel doorlopend spitsuur is.

In Winschoten trappen morgen 67 veteranen de Groninger Tafeltenniskampioenschappen af. Zaterdag is het de beurt aan 79 jeugdspelers, terwijl zondag 105 senioren en de 9 deelnemers in de open klasse achter de wedstrijdtafels staan. Daarnaast strijden scholieren uit de regio om de scholenkampioenschappen.

Volgens organisator Arends wordt het publiek het zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om de wedstrijden te volgen. ,,De toeschouwers kunnen op stoelen in de zaal zitten. Er bovenop.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu