Platini stapt naar CAS

Platini stapt naar CAS ANP

Michel Platini legt zich niet neer bij zijn schorsing van zes jaar. De voorzitter van de UEFA stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS. Dat heeft de in het Zwitserse Lausanne gevestigde organisatie woensdag laten weten.

Platini werd aanvankelijk voor acht jaar geschorst wegens het aannemen van een verdachte betaling van Sepp Blatter, de eveneens bestrafte oud-voorzitter van de FIFA. De beroepscommissie van de FIFA bracht die schorsing vorige week terug tot zes jaar.

Blatter had meteen aangekondigd naar het CAS te zullen stappen. Hij is eveneens voor zes jaar geschorst. Het komt niet als een verrassing dat Platini zijn voorbeeld volgt. De UEFA heeft geen voorzitter zolang Platini zijn strijd voortzet. Michael van Praag is in beeld als zijn opvolger als de Fransman uiteindelijk moet aftreden.

Omkoping en corruptie

Het is nog niet bekend wanneer het CAS de zaak van Platini behandelt. Aanleiding voor die straf is een dubieuze betaling in 2011 van 1,8 miljoen euro die Blatter aan Platini deed. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de Zwitserse voetbalbaas. Volgens de ethische commissie van de FIFA wekte dat de schijn van omkoping en corruptie. Platini is zich van geen kwaad bewust en ziet niet in wat hij fout heeft gedaan. Hij kreeg ook nog een boete van 73.000 euro opgelegd.

Reinard Rauball, interim-voorzitter van de Duitse voetbalbond, liet woensdag weten dat Michel Platini snel moet aftreden als preses van de UEFA. De Europese voetbalbond mist op dit moment niet alleen een voorzitter. Secretaris-generaal Gianni Infantino werd vorige week benoemd als nieuwe voorzitter van de FIFA.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu