'Ploegen die vroeg in vorm zijn, worden vaak geen Europees kampioen' | EK-column Dick Lukkien

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag: FC Emmen-trainer Dick Lukkien.

Dick Lukkien.

Dick Lukkien. Foto: DVHN

Vraag mij volgende week wie dé favoriet is voor de EK-titel en ik kan je er iets meer duidelijkheid over geven dan nu. Ik snap echter wel dat mensen momenteel enthousiast zijn over Italië. Tot nu toe heeft die ploeg de beste indruk gemaakt. Spelers als Leonardo Spinazzola, Lorenzo Insigne en Leonardo Bonucci zijn geweldig om naar te kijken. De power , de passie... het straalt er vanaf! Wat dat betreft heb ik de wedstrijden van Italië met veel plezier bekeken. Aan de andere kant: ploegen die vroeg in vorm zijn, worden vaak geen Europees Kampioen.

Italië stelt tegenstanders voor keuzes

De kracht van dit Italië ligt in mijn ogen in het feit dat ze de tegenstanders voor bepaalde keuzes stelt. Als linksback Spinazzola bijvoorbeeld opstoomt, trekt Lorenzo Insigne naar binnen en gaat hij zwerven. Voor de tegenstander is het dan de vraag hoever de rechtsback meegaat om Insigne te dekken, wie de opkomende Spinazzola dan oppakt en hoe. Daardoor ontstaat altijd wel een hapering in het spel en kom je als tegenstander in ruimtes waar je liever niet bent. Dat wordt door Italië hard en vakkundig afgestraft.

Daarnaast zet de ploeg van bondscoach Roberto Mancini goed druk op de bal, óók op de momenten waarop ze hem verliest. Dat is wat mij betreft een grote verdienste van Mancini. Tot drie jaar geleden was het Italiaanse elftal namelijk in verval geraakt, werd zelfs het WK 2018 in Rusland misgelopen. Een donkere periode voor het land. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik Mancini tot voor kort nooit echt als een enorme strateeg had gezien, maar samen met zijn staf hebben ze de zaken daar aardig op orde, kun je nu wel zeggen.

Op dit EK blijkt de VAR een uitstekend instrument te zijn

Dat kun je ook zeggen van de arbitrage. De VAR en de scheidsrechters vind ik dit toernooi tot nu toe gewoon goed. In Nederland klagen we er vaak over omdat het bijvoorbeeld veel te lang duurt voordat er een beslissing wordt genomen of dat de scheidsrechter er naast zit, maar op dit EK blijkt de VAR een uitstekend instrument te zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de kwaliteit van de mensen achter de knoppen. Als je de besten bij elkaar zet, zie je dat het goed is. Ik wil het niet jinxen , maar ik hoop dat het zo blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
EK 2021
EK voetbal
menu