Poolse arts: Fabio Jakobsen keert terug op de fiets

Poolse arts: Jakobsen keert terug op de fiets ANP

Wielrenner Fabio Jakobsen ademt zelfstandig en kan al zijn ledematen bewegen. De vicedirecteur van het Poolse ziekenhuis waarin de Nederlander ligt, is ervan overtuigd dat Jakobsen terugkeert op de fiets.

"Als hij zo'n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport", zei Paweł Gruenpeter tegen Poolse media, nadat Jakobsen uit zijn kunstmatige coma was gehaald. "We zijn heel tevreden met hoe het gaat."

Crash met 80 km/u

De 23-jarige sprinter uit Heukelum crashte woensdag bij een snelheid van zo'n 80 kilometer per uur, toen hij vlak voor de finish van de eerste etappe in de Ronde van Polen werd klemgereden door Dylan Groenewegen. Jakobsen werd zwaargewond opgenomen in het St. Barbara-hospitaal van Sosnowiec.

De renner onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie. Hij werd een tijdje in een kunstmatige coma gehouden.

'Alleen praten lukt niet'

"De patiënt is bij bewustzijn, hij ademt zelfstandig, hij kan al zijn ledematen bewegen en hij kan communiceren. Alleen praten lukt niet", aldus Gruenpeter. Poolse medici weerspreken de geruchten dat Jakobsen na zijn ernstige val gereanimeerd moest worden. De Belgische ploeg Deceuninck - Quick-Step, waar Jakobsen voor rijdt, heeft nog geen update gegeven over de situatie van de renner.

Ploeg: revalidatie wielrenner Jakobsen gaat lange tijd duren

Hoe optimistisch de arts ook is, de ploeg van Jakobsen verwacht dat het herstel in elk geval lang en zwaar zal zijn. Dat liet zijn formatie Deceuninck - Quick-Step weten in een reactie op de gezondheidstoestand van de Nederlander, die woensdag bij een val in de eerste etappe van de Ronde van Polen zwaargewond raakte.

Jakobsen werd vrijdag in het ziekenhuis van Sosnowiec uit zijn kunstmatige coma gehaald. "Hij was in staat zijn armen en benen te bewegen en kon communiceren met de artsen", zegt Deceuninck - Quick-Step. "Daardoor konden neurologische problemen meteen worden uitgesloten. Door de operatie aan zijn gezicht zal eten en drinken de komende tijd een uitdaging zijn."

De Belgische ploeg dankt iedereen voor alle betrokkenheid, maar vraagt ook de privacy van Jakobsen en zijn familie nu te respecteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu