Prima dag voor Jaap van Rijn met drie zeges bij draverijen in Stadspark in Groningen

Nelio Vrijthout wint met Jaap van Rijn de Sweepstakes Trial. Foto: Geert Koops

Jaap van Rijn was zondag de grote man bij de draverijen in het Stadspark in Groningen.

De Noord-Hollander won de Sweepstakes Trial en was eerder op de dag al tweemaal succesvol geweest, waardoor hij met een fraaie hattrick Groningen verliet.

Ideale weersomstandigheden

Vanwege het warme weer was de meeting verplaatst naar de zondagochtend, waardoor de paarden onder ideale weersomstandigheden in actie konden komen. Rond 13.20 uur was de laatste koers verlopen en pas toen begon het flink warmer te worden. Een goede beslissing van de organiserende partijen, want het welzijn van de paarden staat immers voorop.

Jaap van Rijn had in de Sweepstakes Trial met Nelio Vrijthout de grote favoriet in handen. De driejarige Belgische hengst had weinig moeite met zijn acht concurrenten, die hij over 2300 meter eenvoudig de baas bleef. Karina Alki en Kodaira Rensuma van eigenaar Kees Bos uit Uithuizermeeden werden respectievelijk tweede en derde. ,,Na de start kon ik vrij snel naar het tweede spoor, de positie die ik wilde. Nadat ik bij de laatste bocht de leiding had, kwam de overwinning eigenlijk niet meer in gevaar. Ik denk dat hij op 70 tot 80 procent van zijn vorm zit. Hij heeft wat tegenslag gehad en was wat ziekig, maar is op de goede weg terug. Deze koers paste precies in zijn opbouw. We hebben de Belgische klassiekers op het oog; al koersende moet hij nog beter worden. Het ziet er goed uit”, aldus Van Rijn.

De pikeur boekte zijn eerste overwinning met He Gerritdelange. De merrie had een goed slot in de benen. Met Jello W had Van Rijn ook succes. De vierjarige ruin was iets veranderd in de aanspanning en dat had het gewenste effect.

Jaarlijks hoogtepunt

Met het oog op de Sweepstakes, het jaarlijkse hoogtepunt voor driejarige dravers in Groningen, kwamen diverse driejarigen in actie. Karola maakte indruk in de eerste koers, want de merrie zette haar tegenstanders op flinke achterstand met Chiel Wildhagen. ,,Zij ging vandaag erg goed en vloog werkelijk door de bochten. Dat is een voordeel en geeft vertrouwen voor de Sweepstakes. Ze loopt nog eenmaal in Wolvega en twee weken later moet het gebeuren in de Sweepstakes Merries”, zo luidde het relaas van Chiel Wildhagen en trainer Dicky Hof.

De kans dat zij dan Kaboom treft is groot. De merrie van trainer Bas Crebas deed haar naam eer aan en won op imponerende wijze de slotkoers met Tom Kooyman. Ook zij is er dus klaar voor. De KNHRV Zomersprint werd een prooi voor Jack Baldwin. Het fokproduct van Albert Ebbinge uit Eext bleef van start tot finish voorop. De grootste verrassing van de dag was de overwinning van Eristoff Blue met Joëlle Kleijweg in de Groninger Montécup. De ruin bleef baanspecialist Cashflow met Sytske de Vries nipt voor. De ruin bracht ruim honderd tegen één.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu