Primoz Roglic toont sterk staaltje veerkracht tijdens aansprekende wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik

Primoz Roglic (geel shirt) troeft Julian Alaphilippe af in de sprint. Foto: Julien Warnand

Na een ultieme en beklijvende sprint won Jumbo-kopman Primoz Roglic Luik-Bastenaken-Luik. Twee weken na zijn historische nederlaag in de Tour wint hij een aansprekende klassieker. Een knap staaltje veerkracht.

Ruim twee weken geleden zat Primoz Roglic uitgeteld op de grond op de top van La Planche des Belles Filles. Leeg, uitgeput, gesloopt en verslagen. Het verloren duel met Tadej Pogacar in de slottijdrit van de Tour is voor de eeuwigheid. Maar zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik is het bewijs: Roglic heeft een kop van steen zo hard. Tegenslagen zijn er om te overwinnen.

De hamburger als feestmaal zondagavond in het hotel in Luik zal heerlijk hebben gesmaakt. Net als het overwinningsbiertje. Natuurlijk is het verlies van de Tour daarmee niet weggespoeld; dat blijft een litteken voor het leven.

Maar zijn fysieke en mentale oprichting belonen met winst van een wielermonument is ook veel waard. Roglic is na een tumultueuze sprint in de straten van Luik de beste. Julian Alaphilippe juicht al, maar Roglic jumpt hem nog net voorbij. De Fransman wordt net na de race teruggezet naar plek vijf omdat hij Sunweb-revelatie Marc Hirschi opzichtig hindert in de sprint.

‘Eindelijk toch iets gewonnen’

Voor Roglic maakt het allemaal niet uit. Hij wint en juicht als een kind zo blij op het podium. Ploegleider Frans Maassen van Jumbo-Visma krijgt een fijne omhelzing. Roglic roemt zijn ploeggenoten. Zegt dat hij trots is en toont toch ook weer zijn humor. ,,Heb ik dan eindelijk toch iets gewonnen.’’

Een soort revanche is het toch wel. Maassen omschrijft het beeldend. ,,We hebben in de Tour een serieuze uppercut gekregen, maar Primoz heeft bewezen dat hij er weer bovenop is. Meer dan dat. Na het WK vorige week is hij direct hierheen gereisd. Hij heeft de Waalse Pijl bewust overgeslagen om hier nu helemaal top te zijn. Hij was supergemotiveerd. Daar heeft hij echt wedstrijden voor nodig. Om richting de Vuelta (over twee weken) gemotiveerd te blijven, rijdt hij liever wedstrijden dan dat hij alleen traint. Dat pakt niet slecht uit.’’

Juist in België wint Roglic. Het wielergekke land dat deels over hem heen viel na het WK in Imola waar Alaphilippe wereldkampioen werd. Hij had zijn Jumbo-ploegmaat en nationale knuffelbelg Wout van Aert meer moeten helpen, was de kritiek. Roglic had wel iets terug mogen doen voor Van Aert, na al het werk in de Tour, klonk het. Van Aert zelf is die discussie meer dan zat en twitterde na Roglic’ zege: Antwoorden met de pedalen, Grande Roglic .

Zelfs gisteren bleef het een item. Gentleman Roglic nam alle tijd om ook vragen over dat thema te beantwoorden. ,,Ik snap de discussie wel hoor. België is een echt wielerland. Maar ik kon Wout niet meer helpen dan ik deed. Ik zat net als iedereen aan mijn limiet.’’ Om de feestdag voor Roglic dan toch weer te eindigen met wat droge Sloveense humor. ,,Deze overwinning is voor Wout.’’

Alaphilippe teruggezet na foute sprint

Overigens leek Julian Alaphilippe de wedstrijd te gaan winnen. De kersvers wereldkampioen ging al rechtop zitten om te juichen, maar op dat moment stak Roglic hem alsnog voorbij. ,,Het is de eerste en laatste keer dat dit me overkomt in mijn carrière”, zei de Fransman, die uiteindelijk nog werd teruggezet naar de vijfde plaats in de uitslag.

De renner van Deceuninck–Quick-Step week in de sprint van zijn lijn en hinderde daarmee de Zwitser Marc Hirschi. ,,Ik accepteer de beslissing van de jury”, zei Alaphilippe. ,,Ik viel aan op het steilste deel van de beklimming van de Roche-aux-Faucons en maakte daarmee het verschil voor de kopgroep. Daarna ging ik met vertrouwen de laatste kilometer in.”

,,Ik zette mijn sprint in en maakte die fout, waar ik de volledige verantwoordelijkheid voor neem. Ik snap dat mijn zwieper de anderen hinderde en wil me daarvoor verontschuldigen. Maar ik wil ook benadrukken dat ik het niet met opzet deed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
menu