Professioneel wielrenzigeuner Brian Kamstra is met zijn diabetes extra voorzichtig in coronatijd

Wielrenner Brian Kamstra uit Assen beklimt de VAM-berg tijdens een trainingsrit. Foto: DVHN/Corné Sparidaens

Als er één topsporter is die zich dezer dagen strikt aan de richtlijnen van de anderhalvemetersamenleving houdt, dan is dat Brian Kamstra (26). De wielrenner uit Assen leeft al jarenlang met diabetes type 1, maar behoort daarmee nu tot een risicogroep die extra vatbaar lijkt te zijn voor het coronavirus.

De VAM-berg beklimmen tijdens een rondrit van 122 kilometer door het glooiende Drentse landschap, in 100 kilometer ‘even’ op en neer van Assen naar Exloo en met gemiddeld ruim 30 kilometer per uur een alternatieve Fietselfstedentocht van zo’n 215 kilometer volbrengen.

Het is zomaar een greep uit de voorbije trainingsweek van Brian Kamstra. In weer en wind trotseert de wielrenner de afgelopen weken, sinds het land in een verkapte lockdown zit, zes dagen per week het Noord-Nederlandse landschap. Af en toe wordt hij vergezeld door zijn vader of schoonbroer, mensen uit zijn directe omgeving, maar meestal rijdt hij solo.

Verhoogde kans op besmetting

Dat is niet zonder reden, want Kamstra leeft sinds zijn negentiende officieel met diabetes type 1. Hij is het inmiddels wel gewend: tijdens wedstrijden en trainingen – maar ook daarbuiten – de bloedsuikerwaardes controleren en inschatten of er insuline gespoten moet worden. Het Amerikaanse Team Novo Nordisk waar hij sinds 2015 voor rijdt, bestaat uit alleen maar renners met diabetes type 1. Met behulp van apparatuur van de sponsor, een insulineproducent, hoeft Kamstra zich over het algemeen weinig zorgen te maken over zijn ziekte. Maar in deze tijden waarin het coronavirus nog altijd lustig om zich heen grijpt, ligt dat iets ingewikkelder.

Zo bleek vorige maand uit onderzoek van het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg onder de eerste honderd behandelde coronapatiënten dat een kwart van hen diabetes had. Echt hard bewijs voor een verhoogde kans op besmetting is dit nog niet, weet ook Kamstra. Maar de woorden van diverse specialisten baren hem toch zorgen.

Neem Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem maken diabetespatiënten weliswaar evenveel kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes, maar zijn zij kwetsbaarder voor de klachten als het virus eenmaal is opgelopen.

‘Met littekenweefsel kun je het schudden’

Kom daarom bij Kamstra dezer dagen niet aanzetten met het idee om in groepsvorm de trappers rond te draaien, al is het op anderhalve meter afstand van elkaar. „Los van het feit dat ik als profwielrenner het goede voorbeeld moet geven en ik anders ook vaak solo rijdt, ben ik wat dat betreft nu extra voorzichtig”, zegt hij.

Dat uit zich bij de Assenaar niet alleen op de fiets, maar ook in zijn doen en laten eromheen. „Omdat mijn vriendin een baan heeft en ik na mijn trainingen over het algemeen redelijk wat tijd over heb, doe ik vaak de boodschappen. Normaal ga ik naar de Albert Heijn XL vlak tegenover ons huis, maar nu pak ik liever de auto om naar de supermarkt in Smilde te rijden, omdat het daar veel rustiger is. Dat zie ik dan maar als mijn dagelijkse uitje, want verder is er vrij weinig te doen...”

Lees verder na onderstaande afbeelding.

Wat Kamstra voornamelijk angst inboezemt, zijn de berichten die hij her en der leest over de impact die het virus kan hebben op de longen. „Het beangstigt mij dat corona permanent je longen kan beschadigen en voor littekenweefsel zorgt. Als dat jou als topsporter overkomt, kun je het wel schudden op hoog niveau. Dat idee baart mij zorgen. Daarom ga ik bijvoorbeeld nu ook niet langs het koffiezaakje van een vriend in Zuidlaren. Daar staan doorgaans altijd wel mensen, dus laat ik dat tijdens mijn trainingsritten maar even links liggen.”

De Gipsy van het team

Voor iemand die op de fiets wereldwijd graag nieuwe omgevingen verkent, voelt Noord-Nederland al snel claustrofobisch aan. Zo vertoefde Kamstra maandenlang in de Verenigde Staten, bewoonde hij samen met een teamgenoot een ruim appartement in het Spaanse Girona, reed hij wedstrijden op verschillende continenten en hield hij de gewoonte erop na soms op stel en sprong ergens op de aardbol een AirBnb te boeken om daar te trainen. „Onze coach noemt mij ook wel de gipsy (zigeuner, red.) van het team”, bekent de Assenaar met een lach.

Kamstra begon het seizoen met deelname aan de driedaagse Ronde van Rhodos, op het gelijknamige Griekse eiland. Daarna stonden achtereenvolgens in zijn agenda een wedstrijd in het Zuid-Amerikaanse Chili, de Ronde van Thailand, de Brabantse Pijl, een koers in het Franse Bretagne en de Ronde van België. Door dat alles staat inmiddels een dikke rode streep. Wanneer de 26-jarige wél weer in wedstrijdverband mag aantreden, is allerminst duidelijk.

Kamstra: „Onze ploeg rijdt voornamelijk op ProTeam-niveau, dat is het tweede profniveau. Af en toe mogen we met een wildcard meedoen aan een koers als Milaan-San Remo. Dat is een wedstrijd op WorldTour-niveau, het hoogste. De wielerbond UCI heeft onlangs voor dat niveau een nieuwe wielerkalender gepresenteerd, maar nog niet voor ons niveau. Die komt nog.”

Extra voorzichtig in de regio

Wat in tussentijd rest is afwachten en trainen. „Normaal leef je naar een wedstrijd toe, dat is nu niet het geval”, baalt Kamstra. „Voor de rest is het redelijk hetzelfde, maar alleen hier in de regio én voorzichtiger.” Zoals de ritjes met zijn vader of schoonbroer, die zijn heil als professioneel marathonschaatser (Kevin Hoekstra, rijdt voor Bouwselect, red.) nu ook op de fiets zoekt. Kamstra: „Iemand die niet in je huis woont, hoeft zich namelijk niet ziek te voelen, maar kan het coronavirus wel overdragen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu