Protest lid Barcelona bij Franse rechtbank tegen overgang Messi

Protest lid Barcelona bij Franse rechtbank tegen overgang Messi ANP

Een lid van FC Barcelona heeft klachten ingediend bij een Franse rechtbank en bij de Europese Commissie met het doel een transfer van Lionel Messi naar de voetbalclub Paris Saint Germain (PSG) te blokkeren.

In de klachten, gedeeld door de advocaat van de fan Juan Branco, beweert het Barça-lid dat de Franse voetbalautoriteiten hebben nagelaten hun eigen financiële fair play (FFP) regels te handhaven om zo PSG te helpen een topclub in het Europese voetbal te worden.

Barcelona is, net als zijn belangrijkste Spaanse rivaal Real Madrid, volledig eigendom van zijn contributie betalende leden die bekend staan als "socios". Bij oprichting in 1970 had PSG een soortgelijke constructie, maar de club werd al snel verkocht. PSG kwam in 2011 in handen van de steenrijke Qatarese leider Tamim bin Hamad Al Thani, de eigenaar van Qatar Sports Investments. Na die overname werd voor meer dan 1,3 miljard euro aan spelers gekocht en werd PSG gaandeweg onderdeel van de Europese voetbalelite.

De FFP-regels verbieden met name Europese topvoetbalclubs om hun spelers meer dan 70 procent van hun totale inkomsten te betalen. Volgens de klacht van het lid voldoen de Parijzenaars daar niet aan en is de transfer van de 34-jarige Argentijnse ster naar PSG, vanwege zijn waarschijnlijk astronomische salaris, in strijd met de regels.

Een eventuele transfer van Messi van Barcelona naar Parijs zou een verstoring van de concurrentie met andere nationale competities betekenen, zo luiden de klachten, en zou nadelig zijn voor de fans van FC Barcelona. Deze verstoring zou de concurrentie op de voetbalmarkt binnen de Europese Unie beïnvloeden, aldus de klacht die is ingediend bij het uitvoerend orgaan van de EU, en derhalve onrechtmatige staatssteun vormen.

Nieuws

Meest gelezen

menu