Ranglijststress is er niet voor FC Emmen en FC Groningen, geldzorgen wel

Het was vrijdag D-day in het betaald voetbal met een historische vergadering en verstrekkende gevolgen voor clubs als FC Utrecht, Cambuur en De Graafschap. Voor de directies van FC Emmen en FC Groningen was er geen ranglijststress, maar financieel is er wel sprake van nervositeit.

FC Groningen-directeur Wouter Gudde: ,,Het is blijkbaar heel moeilijk om eigen belang te scheiden van collectief belang.’’

FC Groningen-directeur Wouter Gudde: ,,Het is blijkbaar heel moeilijk om eigen belang te scheiden van collectief belang.’’ Foto: Corn� Sparidaens

AZ beraadt zich op juridische stappen, omdat Ajax het beste ticket voor de Champions League heeft gekregen. De gelijk geëindigde Alkmaarders hadden weliswaar een minder doelsaldo, maar wonnen wel twee keer van de Amsterdammers.

In Leeuwarden is men ook woedend. Cambuur onderzoekt de mogelijkheden om de KNVB aan te pakken, want de Friezen menen recht te hebben op promotie vanwege de straatlengte voorsprong die ze hadden in de eerste divisie.

Utrecht: zwaar tekort gedaan

FC Utrecht, dat helemaal met lege handen staat, heeft ook al een advocaat in de arm genomen. De Domstedelingen vinden dat ze als bekerfinalist en nummer zes van de competitie (met een wedstrijd minder gespeeld dan nummer vijf Willem II) zwaar tekort worden gedaan zonder Europees ticket.

En ook in Doetinchem staan de Superboeren met de mestvorken in de aanslag. Ze werden gisteren door de voetbalbond met een pennenstreek tot nog een jaar Keuken Kampioen Divisie veroordeeld, terwijl de stemming onder de clubs uitwees dat er een meerderheid was voor promotie van beide eerstedivisionisten en degradatie van ADO Den Haag en RKC Waalwijk.

In twee alinea’s is het de complete chaos die ontstond op bijltjesdag. De KNVB riep de afgelopen weken diverse malen op tot saamhorigheid in het betaald voetbal, maar de gevolgen van D-day zullen nog lang na-ijlen gezien de verwachte juridische procedures die in gang worden gezet. Van eendracht onder de Nederlandse clubs lijkt geen enkele sprake meer.

FC Groningen en FC Emmen

Voor FC Groningen en FC Emmen was er rond de allesbepalende videovergadering met Zeist weinig stress. Beide directies konden de ontwikkelingen rond het hoofdpijndossier, de ranglijst, van een afstandje volgen, al brachten ze wel hun stem uit op de scenario’s die voorlagen.

Maar met de negende plaats in de eindstand voor FC Groningen en de twaalfde plek voor FC Emmen lag er evenwel geen extraatjes in het verschiet voor de noordelijke clubs en viel er ook niets meer te verliezen, al is de twaalfde plaats voor de Drenten met als bonus voor het tweede seizoen op rij moeiteloze handhaving iets om trots op te zijn.

De KNVB vroeg de clubs aan het begin van de middag te kiezen tussen twee scenario’s: de degradatie- en promotieregeling toepassen of die in dit afgebroken seizoen buiten beschouwing laten. De optie om de eredivisie volgend seizoen te laten bestaan uit twintig clubs was toen al vervallen, gezien de onmogelijke druk die het met zich mee zou brengen op het toch al krappe speelschema.

KNVB hakte knoop zelf door

Wat de clubs hebben gestemd, blijft vooralsnog geheim. Feit was dat zestien clubs vóór promotie en degradatie waren, negen tegen en negen zich van stemming onthielden. De directie van de KNVB besloot daarop eigenhandig een knoop door te hakken en toch voor behoud van ADO en RKC in de eredivisie te kiezen.

Dat besluit leidde enerzijds tot opluchting in Den Haag en Waalwijk, anderzijds tot woede in Leeuwarden en Doetinchem, maar het mondde vooral uit in veel vraagtekens en discussie, want waarom had de bond de clubs dan geconsulteerd in een al snel uitgelekte brief van eerder die dag? Was het de lobby van de invloedrijke mensen bij ADO die de doorslag gaf?

FC Emmen: gemengde gevoelens

Het bleef in nevelen gehuld. Directeur Ronald Lubbers van FC Emmen hield in ieder geval gemengde gevoelens over aan de conferencecall en de genomen beslissingen. ,,Het moet voor de clubs die het betreft een heel spannende en rare dag zijn geweest’’, overzag de Drentse clubbestuurder na afloop het slagveld.

,,Je weet van tevoren dat er altijd verliezers naar voren zullen komen, wat je ook beslist, en dat is ook gebeurd. Je kunt het nooit goed doen in deze situatie. Voor FC Utrecht zijn de druiven bijvoorbeeld erg zuur. Dat begrijp ik ook. Het ging er soms stevig aan toe tijdens de videocall. Het kwam ook door de hele setting. Je bent met zoveel deelnemers, allemaal van achter een scherm. Het is bijna geen doen.’’

Lubbers kreeg zijn zin in het op achttien clubs houden van de eredivisie en twintig clubs voor de eerste divisie, iets waar hij groot voorstander van was. ,,Dat was eigenlijk geen optie. Het zou in de eerste plaats een enorme devaluatie van de eerste divisie zijn geweest. Het zou ook veel te veel druk op het speelschema van de eredivisie hebben gelegd, die waarschijnlijk toch al in een zeer kort tijdsbestek zal moeten worden afgewerkt. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat we ook met kerst gaan voetballen. Veel uitwijk is er ook niet met het EK dat volgende zomer moet worden gespeeld. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten die de extra wedstrijden met zich mee zouden brengen. Het was gewoon een no go.’’

Vertrouwelijke informatie lag op straat

Waar zowel Lubbers als FC Groningen-directeur Wouter Gudde zich tijdens de conferencecall enorm aan stoorden, was het feit dat alle informatie, beslissingen en vertrouwelijke brieven nog staande de vergadering op straat lagen. ,,Schandalig’’, zegt Lubbers. ,,Het vertroebelde de hele gang van zaken enorm. Dan kan je nog zo vaak met elkaar afspreken dat alles wat er besproken wordt vertrouwelijk is, als mensen zich er gewoon niet aan houden, houdt het gewoon op.’’

Naast het voornoemde hoofdpijndossier was ook het onderwerp financiën een belangrijk onderwerp tijdens de vergadering. Dat is een thema waar FC Groningen en FC Emmen wel degelijk mee te maken krijgen in de komende periode, net als de meeste andere clubs in het betaald voetbal. De algemene verwachting is dat de complete bedrijfstak een zeer zware tijd tegemoet gaat.

,,Het geprognosticeerde tekort van de gezamenlijke clubs is 300 miljoen euro’’, schetst Lubbers de ernstige situatie. ,,Bijna alle clubs hebben vanaf 1 juli een probleem. Dat is voor iedereen een heel lastig issue. Als FC Emmen zullen we ook creatief naar de cijfers moeten kijken, maar dat geldt zoals gezegd ook voor de andere clubs. We weten nog niet waar dat naartoe gaat. Misschien hangt de vlag er over een paar weken wel weer anders bij. Het is nog erg onzeker allemaal.’’

FC Groningen: richten op volgend seizoen

Ook FC Groningen-directeur Wouter Gudde verbaasde zich gisteren een paar keer over de gang van zaken tijdens bijltjesdag in Zeist en met name ook het gebrek aan solidariteit dat hier en daar weer pijnlijk aan de oppervlakte kwam. Kijkend naar de situatie van de Trots van het Noorden is de beleidsbepaler in ieder geval blij dat er duidelijkheid is en dat er een nieuw vertrekpunt is.

,,We zijn negende geworden en kunnen ons richten op volgend seizoen. Er is enigszins richting gegeven aan wanneer we weer zouden kunnen beginnen (waarschijnlijk eind september, begin oktober, red), maar daar is gezien de omstandigheden nog veel onduidelijkheid over. Verder heb ik het vermoeden dat de KNVB het de komende tijd heel druk gaat krijgen gezien alle reacties na afloop van de vergadering en de mogelijke procedures die gevoerd gaan worden. Alle commotie is wel iets om over na te denken als straks de storm is gaan liggen. Ik kan wel concluderen dat ik de laatste weken veel minder trots ben geworden op de branche waarin ik werk dan ik normaal gesproken ben. Ik heb er veel moeite mee dat de media continu vol staan met meningen. Het is blijkbaar heel moeilijk om eigenbelang te scheiden van collectief belang in deze situatie.’’

Toch pikte Gudde ook wat lichtpuntjes uit de vergadering. ,,Wat ik in ieder geval fijn vond om te horen was dat de bond er alles aan gaat doen om de kans om met publiek te spelen zo groot mogelijk te maken in het toekomstige speelschema. Dat is voor onze club natuurlijk van levensbelang. Publiek is het businessmodel van elke Nederlandse voetbalclub en zeker ook die van ons.’’

Deel inkomsten Europese toernooien naar noodfonds

De KNVB deed tijdens de vergadering ook een beroep op de Nederlandse (top-)clubs wat betreft financiële solidariteit. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de Europese toernooien 25 procent van hun inkomsten afstaan aan een noodfonds, waarmee betaald voetbalclubs die dreigen om te vallen geholpen kunnen worden.

,,Wij willen als grootste club van Nederland zeker helpen”, reageerde Ajax-directeur Edwin van der Sar gisteravond. ,,Dat hebben we ook al bij de Eredivisie CV aangegeven. Maar dit was weer een nieuw idee. We willen helpen om de bedrijfstak te laten overleven. Maar we krijgen het zelf ook moeilijk. Het zou zomaar kunnen dat er ook in het begin van het volgend seizoen nog geen mensen in de Johan Cruijff ArenA mogen zitten. Dan heb je het over 53.000 toeschouwers per thuiswedstrijd. Dat kost ons vele miljoenen. Voetballen zonder publiek heeft een enorme impact op alle clubs.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu