Ranomi Kromowidjojo slaat swim-off over en is uitgeschakeld op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo. Foto: Marco de Swart

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is op de Olympische Spelen blijven steken in de series van de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 zou na haar teleurstellende tijd van 53,71 seconden in de series eigenlijk een swim-off moeten zwemmen, maar 'Kromo' besloot daarvan af te zien.

 De 30-jarige Sauwerdse gaat zich volledig richten op de 50 vrij, de kortste afstand waarvan vrijdagavond de series zijn. Ze is de Europese kampioene op de 50 vrij.

Kromowidjojo zette precies dezelfde tijd neer als de Française Marie Wattel. Het bleek de zestiende tijd, zodat een swim-off noodzakelijk zou zijn. De Groningse slaat die extra kans om de halve finales te bereiken echter af.

Femke Heemskerk wist zich wel al te verzekeren van een plek bij de laatste zestien. De Europees kampioene op de 100 vrij klokte 53,10, de negende tijd. In de Nederlandse nacht van woensdag op donderdag zijn de halve finales in het Tokyo Aquatics Centre, een dag later de finale.

Heemskerk was heel verbaasd toen ze hoorde dat Kromowidjojo eigenlijk een swim-off had moeten zwemmen. ”,,O, echt? In de series wordt zo ongelooflijk hard gezwommen. Ik moet morgen echt zó goed zijn om de finale te halen. Want die finale, dat is mijn doel”, zei Heemskerk, die had gehoopt op een tijd in de 52 seconden.

'Die had ik heel graag willen zwemmen'

,,Die had ik heel graag willen zwemmen. Het voelde goed, ik denk alleen dat ik op de eerste 50 meter iets te veel power in mijn slag had, want ik kon daarna net niet helemaal doorversnellen. Ik had iets 'lichter' moeten zwemmen. Het veld zit heel dicht bij elkaar, alleen McKeon ligt echt los.”

De Australische Emma McKeon zette in de serie van Kromowidjojo met 52,13 een olympisch record neer. De Groningse, die in de baan naast McKeon lag, tikte pas ruim 1,5 seconde later aan. Op de Spelen van Rio 2016 haalde 'Kromo' als titelverdedigster de finales van de 50 en 100 meter, maar op beide afstanden greep ze naast de medailles. Op de 50 meter (zesde) was het verschil met brons 0,08 seconde, op de 100 meter (vijfde) 0,09 seconde.

De 33-jarige Heemskerk veroverde eind mei in Boedapest de Europese titel op de 100 vrij in 53,05. Kromowidjojo eindigde daar als nummer 4 naast het podium. Ze werd in Hongarije wel voor de tweede keer Europees kampioene op de 50 vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu