Ranomi Kromowidjojo zit zes weken in Hongaarse bubbel: 'Dat wordt veel lezen en series kijken'

Topzwemmers moeten in deze coronatijden er iets voor over hebben om te kunnen racen. Ranomi Kromowidjojo (30) vertoeft zes weken lang in een zwembubbel in Boedapest voor haar deelname aan de International Swimming League.

Ranomi Kromowidjojo: ,,Ik vind de regels allemaal erg vanzelfsprekend.’’

Ranomi Kromowidjojo: ,,Ik vind de regels allemaal erg vanzelfsprekend.’’ Foto: AFP/Francois-Xavier Marit

Met drie uitpuilende koffers is Ranomi Kromowidjojo in Boedapest gearriveerd. Maar liefst 43 dagen mag ze alleen op en neer pendelen tussen haar hotel op Margaretha-eiland aan de Donau en het zwembad in de Duna Arena. ,,Ik heb me er op ingesteld dat ik heel veel alleen op mijn hotelkamer zal zitten”, vertelt de uit Sauwerd afkomstige Kromowidjojo vanuit haar hotel in Boedapest.

Goede keuze om de bubbel in te gaan

,,Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht of ik wel zou moeten afreizen naar Hongarije. Maar zeker de laatste weken, met het oplaaiende virus in Nederland, denk ik dat het een goede keuze is geweest om de bubbel in te gaan”, aldus Kromowidjojo, die zondag in Boedapest arriveerde. ,,Voor zover ik deze eerste dagen kan overzien, is alles hier heel goed en veilig geregeld. We zijn bij aankomst getest en dat herhaalt zich iedere vijf dagen. In Nederland gebeurt dat niet periodiek. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, maar dan weet je het hier wel snel.”

De wedstrijden van de lucratieve International Swimming League (ISL), waarbij tien teams met zwemmers uit verschillende landen tegen elkaar racen, staan vijf weekeinden lang op het programma, waarna een finaleweekend volgt.

Team Iron

Kromowidjojo zit in Team Iron, onder aanvoering van de Hongaarse superster en ‘Iron Lady’ Katinka Hosszu. Ook de Nederlanders Thom de Boer en Valerie van Rood zijn opgenomen in Team Iron. Kira Toussaint, Tamara van Vliet en mogelijk ook Femke Heemskerk (die vorige week zonder klachten positief testte op corona) doen met andere teams mee.

Doordeweeks trainen de teams op afgesproken tijden tweemaal per dag in één van de drie zwembaden van de Duna Arena en hebben ze toegang tot de fitnesszaal. Kromowidjojo: ,,We hebben een heel handboek met regels gekregen waar we ons aan moeten houden. Ook heeft ieder team een eigen bus die de zwemmers naar de Duna Arena brengt. We mogen niet naast elkaar zitten en ook niet achter de buschauffeur, die altijd met open raam rijdt. En ja, overal moeten we natuurlijk mondkapjes dragen. Behalve tijdens het zwemmen, het eten en als je op je hotelkamer bent.”

Strafpuntensysteem

In het handboek staat ook dat de zwemmers iedere dag negentig minuten naar buiten mogen, al moeten ze dan wel op het eiland blijven. ,,Even shoppen of ergens koffie drinken zit er niet in”, zegt de Groningse. ,,Er is zelfs een strafpuntensysteem in het leven geroepen voor mensen die zich niet aan de afspraken houden. Maar goed, ik vind de regels allemaal erg vanzelfsprekend.”

Van een zogenoemd ‘Alcatraz aan de Donau’ wil Kromowidjojo dan ook niet spreken. De drievoudig olympisch kampioene is maar wat blij dat ze eindelijk weer haar wedstrijdpak kan aantrekken. ,,Echt super gaaf om weer te kunnen racen. Sinds maart heb ik niet meer op internationaal niveau gezwommen. Ik denk dat het voor mijn olympische voorbereiding heel belangrijk is om me te meten met de wereldtop, ook al zijn het hier kortebaanwedstrijden”, zegt ‘Kromo’ die al verzekerd is van olympische tickets op de 50 en 100 meter vrije slag.

Boeken, een e-reader en een laptop

Zij is niet bang dat de hotelmuren over een tijdje op haar af komen. ,,Ik heb me er op voorbereid veel alleen te zijn. Ik heb boeken mee, een e-reader en mijn laptop. Dat wordt de komende zes weken veel lezen en series kijken. En het allerbelangrijkste natuurlijk: racen. Daar ga ik mijn plezier uithalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu