Rechtbank stelt KNVB in het gelijk: geen promotie voor Cambuur (en bekijk hier de volledige uitspraak)

De Utrechtse rechtbank heeft de KNVB in het gelijkgesteld: geen promotie voor Cambuur en De Graafschap ,,Door het bestaan van drie kampen - voorstanders, tegenstanders en clubs die besluit overlieten aan de KNVB - kan de KNVB gevolgd worden dat er toch een onvoldoende duidelijk beeld naar voren kwam. KNVB mag dus zelf dit besluit nemen. Was anders als het een stemming was.” 

,,Het is heel zuur voor Cambuur en De Graafschap'' en ,,het is een hard gelag'', sprak voorzieningenrechter Hans Zuurmond, maar de KNVB is er voor alle clubs, ,,en niet alleen voor Cambuur en De Graafschap.''

,,Promotie en degradatie vindt plaats op sportieve gronden'', sprak Zuurmond. ,,Daar is niets mis mee, dat is niet in strijd met de mededingingsregels. Die zijn echter nu niet aan de orde. Aangevoerde argumenten om besluit terug te draaien gaan niet op en besluit moet daarom worden afgewezen.'' Dat geldt ook voor de vordering voor het uitschrijven van de algemene ledenvergadering, sprak Zuurmond.

In zijn uitspraak wees rechter Hans Zuurmond op de bijzondere omstandigheden waarin de voetbalwereld zich bevindt. De rechter vond ,,het te gemakkelijke gedacht'' dat Cambuur en De Graafschap moeten promoveren, zoals ze zelf vinden. Zuurmond: ,,Je kunt door deze bijzondere omstandigheden niet spreken van een reguliere competitie.''

De KNVB moest ,,met rug tegen de muur'' besluit nemen, aldus de rechtbank. ,,Niets doen was geen optie. Welk besluit de KNVB ook zou nemen, er zijn altijd clubs die pech hebben.''

Hoger beroep?

SC Cambuur en De Graafschap moeten nu beslissen of ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Daarnaast kunnen ze aansturen op een buitengewone ledenvergadering van de KNVB, waar mogelijk alle profclubs zich mogen uitspreken. Een bodemprocedure lijkt minder zinvol, gezien de vele tijd die daar overheen gaat.

Spelregels rond peiling 'mistig'

De voorzieningenrechter deed de uitspraak in het kort geding dat beide clubs uit de eerste divisie tegen de KNVB hadden aangespannen. De rechter deed de uitspraak in een nagenoeg lege rechtszaal. Alleen de vertegenwoordigers van beide clubs die vorige week bij het kort geding aanwezig waren, mochten nu ook weer de zaal in.

Cambuur kon vooraf nog hoop putten uit de woorden van voorzieningenrechter Hans Zuurmond, een week eerder. Hij noemde de spelregels die de KNVB inzette om tot dit besluit te komen, 'mistig'.

Beide clubs stonden eerste en tweede in de eerste divisie, toen het seizoen van het betaald voetbal vanwege het coronavirus werd afgebroken. Die plaatsen hadden na afloop van het hele seizoen recht op promotie naar de eredivisie gegeven. De KNVB wil volgend seizoen echter geen eredivisie met 20 clubs, ook omdat veel burgemeesters en korpschefs daar geen voorstander van zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Video
menu