Remise helpt Boomstra en Sipma niet

De broedertwist tussen Roel Boomstra en Wouter Sipma eindigde na een interessant gevecht in remise. FOTO RIK KEURENTJES

De broedertwist tussen Roel Boomstra en Wouter Sipma in het WK dammen eindigde onbeslist, maar daar kopen de Groningers weinig voor, nu Jan Groenendijk hen via een puike omsingeling heeft achterhaald en Alexander Schwarzman na een fortuinlijke zege alleen op kop staat.

Het scenario lijkt te zijn weggelopen uit een jongensboek. Twee kameraden door dik en dun, die al vanaf hun jeugd optrekken in de damsport en natuurkunde studeerden in Groningen, hebben met nog enkele ronden te gaan beiden nog zicht op de wereldtitel.

Roel Boomstra heeft dat in zijn vijf WK toernooien al tweemaal eerder bij de hand gehad, maar Wouter Sipma voegt zich in zijn derde WK, nota bene als reserve ingevallen, voor het eerst bij het selecte groepje dat om de prijzen speelt.

De onderlinge rolverdeling tussen de twee was echter gisteren als vanouds. ,,Er was een speciale spanning omdat we beiden in de top meedraaien, maar in het onderlinge duel is en blijft Roel favoriet. Ik heb op de rustdag lang zitten dubben over mijn opening en heb uiteindelijk gekozen voor een minder gebruikelijke variant. Dat kwam redelijk uit de verf en ik kon mij goed staande houden, al heeft Roel vermoedelijk wel een goede kans gemist.”

‘Er alles aan gedaan’

Dat werd na afloop bevestigd door de tweevoudig wereldkampioen, bij wie de teleurstelling over de remise overheerste. ,,Ik heb er alles aan gedaan om het interessant en spannend te maken te maken, maar toen de kleine kans om spanningen te creëren en het Wouter echt moeilijk te maken eenmaal kwam, heb ik deze niet benut.”

Ook na hun remise hebben Boomstra en Sipma nog riante kansen op een topklassering, maar een streep door de rekening is dat Alexander Schwarzman totaal onverwacht de volle buit greep in een bizar duel met de Ivoriaan N’cho Joël Atse, waarin hij halverwege aantoonbaar verloren stond. Het pleit echter voor de 53-jarige Rus dat hij het goede moment koos om de door zijn eerdere nederlaag tegen Sipma teruggeworpen Ivoriaan te confronteren met een sterk staaltje Russische roulette. Speltechnisch was het volkomen onverantwoord wat Schwarzman deed, maar Atse raakte halverwege de kluts volkomen kwijt en in hevige tijdnood was het de Rus die met meer geluk dan wijsheid aan het langste eind trok.

Ook de overige kanshebbers worden nerveus nu het toernooi zijn ontknoping nadert. Zowel de Rus Alexander Getmanski als de Nederlanders Martijn van IJzendoorn en Jitse Slump slaagden er niet in om prima winstkansen te verzilveren. Maar bij Jan Groenendijk was het wel raak. De kersverse nationaal kampioen schonk de degelijke Raimonds Vipulis een machtig ogend centrum, maar dat werd met enkele venijnige steken in de flank volledig aan flarden gedamd.

Daarmee zetten Groenendijk en Schwarzman ook voor Getmanski, Boomstra en Sipma de toon voor de slotfase. Wie in dit selecte gezelschap kampioen wil worden, zal met een mix van techniek, tactiek, mentaliteit en pure bluf het geluk moeten afdwingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu