Wedstrijdverslag PSV-FC Emmen: Rentree Anco Jansen lichtpuntje bij zure 2-1 nederlaag in Eindhoven

Simon Tibbling namens FC Emmen in duel met PSV'er Cody Gakpo. Foto: ANP

Hoewel FC Emmen tegen PSV lange tijd op een nederlaag leek af te stevenen, zal de ploeg toch een zure nasmaak over hebben gehouden aan de manier waarop de Eindhovenaren de punten in eigen huis wisten te houden.

Het was lang wachten voor de mensen die FC Emmen een warm hart toedragen, maar daar stond-ie zaterdagavond dan toch eindelijk weer: Anco Jansen. Met de gedreven blik van een ervaren rot en de frivoliteit van een circusartiest dartelde hij tijdens de warming-up als een jonge hinde tussen zijn ploegmaten. Je zag hem denken: ‘Hè, hè, eindelijk verlost van die vermaledijde fysieke klachten’.

Was het vorig jaar de knie die hem vrijwel het hele seizoen aan de kant hield, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bleek een koppige hamstring roet in het eten te gooien. Maar na de nodige trainingsarbeid te hebben verricht en het leed uit het lichaam te hebben verdreven, achtte trainer Dick Lukkien hem fit genoeg voor een invalbeurt tegen PSV.

Stroeve start

Vanaf de bank zag De Messi van de Meerdijk dat zijn ploeg in Eindhoven stroef uit de startblokken kwam. Er werd weliswaar geconcentreerd gespeeld, toch kwam de ploeg in de eerste 20 minuten niet tot kansen. Niet verwonderlijk gezien de kwaliteiten van de tegenstander, die FC Groningen vorige week nog aan de zegekar wist te binden (1-3 winst).

Lukkien voorspelde het daarom van tevoren al: „Punten halen lukt alleen als je de rijen gesloten houdt, voorin voor dreiging blijft zorgen en de eerste helft goed doorkomt. Dat zijn de voorwaarden die wij moeten creëren.” Alleen zo was het volgens de trainer mogelijk het scenario te vermijden dat de ploeg na twee wedstrijden nog met lege handen zou staan.

Helaas voor FC Emmen kregen die voornemens al in de 20ste minuut van de wedstrijd een flinke knauw te verwerken. Het was Noni Madueke die op aangeven van Philipp Max de bal bij de tweede paal beheerst langs Dennis Telgenkamp schoof. En dat uitgerekend in de fase dat de Emmenaren zich onder de druk van de Eindhovenaren uit begonnen te spelen.

Even daarvoor had de ploeg zelfs bijna brutaal de leiding genomen, maar een venijnig schot van Robbert de Vos werd door keeper Yvon Mvogo katachtig uit de kruising gevist. Hoewel Emmen er daarna mondjesmaat uit wist te komen, bleek dit achteraf in de eerste helft vrijwel het enige échte Emmer wapenfeit voor de goal van PSV te zijn.

Punt glipt weg

Toen het spelbeeld in de tweede helft ook na 60 minuten spelen onveranderd bleef, besloot Lukkien Jansen te laten warmlopen. Een kleine twintig minuten lang dartelde de aanvaller in zijn gele hesje langs de zijlijn, tussendoor veelvuldig een blik werpend richting het veld. Jansen zag dat PSV steeds slordiger ging spelen en dat deed bij hem een sprankje hoop ontstaan, zo bekende hij na afloop.

Dat sprankje bleek niet te vervliegen nadat hij in de 79ste minuut zijn rentree maakte. Integendeel zelfs: de Eindhovenaren lieten zich kort daarna inzakken, met een desastreuze terugspeelbal ten gevolge. PSV-doelman Mvogo dacht de bal aan te nemen maar liet zich verrassen door een graspolletje, waarna de bal achter hem tergend traag over de doellijn rolde.

Terwijl FC Emmen inzakte om het zojuist bereikte punt te koesteren, zette PSV het slotoffensief in. Ondanks het feit dat de Emmenaren achterin een overtal creëerden, ging het in de blessuretijd toch mis. Invaller Maximiliano Romero kopte raak en bepaalde de eindstand op 2-1. Er leek een overtreding op Glenn Bijl aan vooraf te gaan, maar de VAR koos ervoor om het erbij te laten zitten.

Na afloop van de wedstrijd sprak verslaggever Thijs Fens met analist Jan van Dijk:

Nieuws

Meest gelezen

menu