Reportage vanuit Qatar: WK-gevoel nog ver te zoeken

Aan de vriendelijke en behulpzame vrijwilligers, waarvan het lijkt alsof er iets te veel blikken zijn opengetrokken, ligt het niet. Maar het échte WK-gevoel is in Qatar – vijf dagen voor de aftrap van het mondiale voetbaltoernooi met Qatar-Ecuador (zondag, 17.00 uur) – nog ver te zoeken. Langs de straten en snelwegen in Doha hangen om de twintig meter grote WK-banners en de eerste echte fans druppelen binnen, maar van cupkoorts is geen sprake.

Op het metrostation in is een enorme banner van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk te vinden.

Op het metrostation in is een enorme banner van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk te vinden. Foto's: ANP/ HH en De Telegraaf

Op voorhand noemde Louis van Gaal de ontmoeting van Oranje (donderdag) met de veelbesproken, uitgebuite arbeidsmigranten ’gekunsteld’. Maar eigenlijk is het hele, gekochte WK in het Arabische emiraat aan de Perzische Golf voor de buitenwereld één grote show. Dat de mensonterende werk- en leefomstandigheden van de arbeidsmigranten en de LHBTQI-haat reden hadden moeten zijn om het eindtoernooi nooit aan het schiereiland toe te wijzen, wordt vooral in Europa al maanden breed uitgemeten.